V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

V posledných týždňoch sa na Slovensku rozšírili podvodné aktivity. Práve tie  zneužívajú meno kryptoburzy Binance. Falošní zamestnanci spoločnosti kontaktujú ľudí hlavne prostredníctvom aplikácie WhatsApp a ponúkajú im neexistujúce investičné príležitosti alebo výhry v súťažiach. Znie to lákavo, no je za tým snaha získať od ľudí peniaze či citlivé informácie.

Podvodníci, ktorí sa vydávajú za zamestnancov Binance využívajú nátlakové techniky. Snažia sa vytvoriť dojem časovej tiesne, napr. s ponukou, ktorá je platná len niekoľko minút. Robia to tak preto, aby ľudí prinútili konať okamžite. V komunikácii často používajú populárne pojmy ako umelá inteligencia či strojové učenie aby ich ponuky vyzerali dôveryhodnejšie.

Manažér Binance pre Slovensko, Ondřej Pilný, odporúča zachovať chladnú hlavu a pri situácií, že ich niekto kontaktuje s takýmito ponukami, treba sa o tom s niekým blízky poradiť.

Freepik

Pozor na neznáme správy

Hoci podvodníci oslovujú ľudí primárne cez sociálne siete, nezastavia sa ani pri e-mailoch či telefonátoch. Chcú tak získať citlivé údaje, prístup k účtom alebo priamo získať peniaze. Binance opakovane zdôrazňuje, že jej zamestnanci nikdy nepýtajú citlivé informácie, nežiadajú o zaslanie peňazí na kryptopeňaženky ani nekontaktujú používateľov mimo oficiálnych komunikačných kanálov. Ak dostaneš podozrivú správu, ktorá vyzerá, že pochádza od Binance, zablokuj odosielateľa a nahlás to na zákaznícku podporu.

Binance a boj proti podvodom

Binance aktívne spolupracuje s políciou a orgánmi činnými v trestnom konaní po celom svete, vrátane Slovenska. Spoločne bojujú proti podvodom a počítačovej kriminalite. V minulom roku spoločnosť spracovala viac ako 58 000 žiadostí o pomoc pri vyšetrovaní podvodných aktivít a zorganizovala vyše 120 seminárov pre odborníkov v oblasti kyberkriminality.

Väčšina prípadov, s ktorými sa Binance stretáva, sa týka práve podvodov, pri ktorých podvodníci využívajú meno spoločnosti na získanie dôvery obetí. Špecializované tímy Binance pomáhajú vyšetrovateľom identifikovať podozrivé transakcie a osoby zapojené do nezákonných aktivít.

Ak máš akékoľvek pochybnosti o bezpečnosti vždy je dobré skontrolovať, či komunikácia prebieha cez oficiálne kanály. Na podvody môžeš upozorniť priamo na stránkach Binance: Podpora Binance.

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú