V tomto texte boli použité materiály TASR.

V nasledujúcich dňoch budú mať obyvatelia Slovenska jedinečnú príležitosť pozorovať na oblohe vzácny úkaz – kométu C/2023 A3, ktorá je podľa astronómov jednou z najjasnejších komét posledných desaťročí. Tento fascinujúci objekt bol objavený začiatkom roka a aktuálne sa dostáva do obdobia svojej najlepšej viditeľnosti.

Podľa Pavla Rapavého zo Slovenského zväzu astronómov (SZA), kométa bude spočiatku pozorovateľná ráno pred východom Slnka nízko nad obzorom, no už 10. októbra sa presunie na večernú oblohu. Hoci bude jej viditeľnosť miestami narušená svitom Mesiaca, práve v tomto období začne byť pre pozorovateľov najprístupnejšia.

„Kométu nájdeme spočiatku po západe Slnka len nízko nad západo-juhozápadným obzorom, no podmienky sa budú postupne zlepšovať, nájdeme ju na stále tmavšej oblohe. Chvost kométy môže dosiahnuť dĺžku až 20 stupňov a jej dobrá viditeľnosť bez ďalekohľadu bude asi do 20. októbra, ďalekohľadom až do polovice decembra,“ uviedol astronóm.

Flickr

Bez ďalekohľadu bude kométa viditeľná približne do 20. októbra, no pomocou ďalekohľadu si ju budú môcť nadšenci astronómie vychutnávať až do polovice decembra.

Príbeh kométy C/2023 A3

Kométa C/2023 A3 bola nezávisle objavená dvoma observatóriami – 22. februára 2023 systémom ATLAS v Južnej Afrike a už 9. januára toho istého roku observatóriom na Purpurovej hore v Číne. V čase svojho objavu sa nachádzala za dráhou planéty Jupiter vo vzdialenosti viac ako jedna miliarda kilometrov od Zeme.

Tipy pre pozorovateľov
  • Hľadaj kométu nízko nad obzorom po západe Slnka.
  • Najlepšia viditeľnosť bude medzi 10. a 20. októbrom.
  • Pre čo najlepší zážitok si vezmi ďalekohľad a pozoruj mimo svetelného znečistenia.

Výpočty naznačili, že ide o kométu, ktorá by mohla priniesť jedno z najjasnejších predstavení na nočnej oblohe v posledných desaťročiach. 27. septembra tohto roka kométa prešla cez perihélium, najbližší bod k Slnku, pričom sa nachádzala len 59 miliónov kilometrov od neho, čo je bližšie ako obežná dráha planéty Merkúr.

„Keďže kométa prelet okolo Slnka prežila a nerozpadla sa, bude peknou ozdobou oblohy. K Zemi sa priblíži 12. októbra len na 71 miliónov kilometrov a začne sa obdobie jej najlepšej viditeľnosti,“ dopĺňa SZA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú