Neraz môžeš medzi veľkým počtom smart hodiniek na trhu nájsť značku, ktorá s ďalšou novou sériou neprináša až tak veľa noviniek. Pribudne len nové číslo série a tam to, žiaľ, končí. S pár novými vylepšeniami ide často o „vernú kópiu“ staršej generácie, ale aj v tomto smere stále existujú výnimky.

Do tejto kategórie sa dajú zaradiť aj veční rivali Apple a Samsung. Pri ich smartfónoch má konkurencia vždy čo robiť, to áno, ale na bojovom poli inteligentných hodiniek už dávno nie je počuť len dve veľké mená. Do súboja „mainstreamových“ značiek sa dostáva silný hráč. Už niekoľko rokov totiž ukazuje, že vie aj náročným koncovým spotrebiteľom priniesť také zariadenie, ktoré bude v prijateľnej cenovej kategórii disponovať radom užitočných funkcií.

Novou sériou to opäť len potvrdzuje a tento čínsky výrobca sa stále drží zlepšovaním wearables, ktoré sú pre neho od nešťastného zákazu Google prioritou číslo jedna, a to nie len z hľadiska technológií, ale rovno v ponímaní životného štýlu. Presne takto sa dajú definovať najnovšie Huawei Watch GT 5, ktoré sú stelesnením oboch aspektov a prinášajú jedny z najlepších smart hodiniek 2024.

Najväčšie zmeny v porovnaní s GT4
  • Systém TrueSense
  • Výrazné dizajnové zmeny
  • Vylepšená GPS
  • Funkcia screenshotov
  • Integrovaná QWERTY klávesnica na písanie odpovedí

Hodinky sú opäť kompatibilné s operačným systémom iOS aj Android, čo z nich robí perfektnú alternatívu k tým najlepším modelom Wear OS a Apple Watch. 

Fotogaléria: Huawei Watch GT 5 | RECENZIA

Cenu za najlepší dizajn dostáva… Huawei

Nepovedal som to za posledné dva týždne testovania len raz. Huawei Watch GT 5 sú najkrajšie smart hodinky na trhu. Prečo si to myslím? Už pár rokov som nositeľom smart hodiniek od Samsungu. V súčasnosti mám Samsung Galaxy Watch6, ktoré sa od predošlej verzie dizajnovo nikam neposunuli. Telo je vyrobené z hliníka, čo platí aj pri Watch7.

Verzia Ultra sú už samozrejme o niečom inom, ale faktom ostáva, že pri základnej verzii dostaneš hliník. Pri Huawei Watch GT5 tvorí telo nerezová oceľ. To oceníš hlavne vtedy, ak s ním napríklad spávaš a stane sa ti, že ich buchneš o stenu či roh postele. Pri Samsung Galaxy Watch 6 je vidieť úplne všetko, zatiaľ čo pri tele Huawei Watch GT5 neuvidíš nič.

Redakcia FonTech.sk

1,43-palcový AMOLED displej (pri 41 mm verzii 1,32-palcový AMOLED) s rozlíšením 466 x 466 je rovnaký ako u posledných dvoch modelov GT. To nie je až také prekvapujúce, pretože rozumiem túžbe Huawei odlíšiť sériu GT 5 od drahších Watch 4, Watch 4 Pro a Watch Ultimate. Prichádzajú aj s vysokou hustotou 432 ppi, ktorá poskytne ostrý a jasný obraz aj na priamom slnku.

Watch GT 5 prinášajú o niečo tenšie puzdro v porovnaní s GT 4. Zachovávajú si ostrý, ale na oko veľmi sympatický štýl. Osemuholníkový dizajn rámu bol vylepšený ostrejšími hranami pre väčší charakter. Hodinky Watch GT 5 sú vyrobené z odolnej nehrdzavejúcej ocele 316L. Niekomu ale môže chýbať zafírové sklíčko odolné voči poškrabaniu, ktoré nájdeš len pri verzii Pro.

Redakcia FonTech.sk

S hrúbkou len 9,5 mm a hmotnosťou 35 g ich na ruke nebudeš ani poriadne cítiť, k čomu prispieva aj modrý remienok vyrobený z fluoroelastoméru a tkaného nylonu. Za zmienku určite stoja aj ciferníky, ktorých máš k dispozícii stovky, a to zadarmo. Čo oceňujem, je možnosť stiahnuť si na pár minút aj platený ciferník, ktorý si vieš vyskúšať a zistiť, či sa ti bude hodiť.

Vyše 10 dní bez nabíjania

Nie je to len dizajnom, čím sa nové smart hodinky od Huawei odlišujú od svojej konkurencie. Okrem neho je kľúčovou vlastnostnou batéria, ktorá opäť udáva smer, akým by sa mohli inšpirovať aj Samsung či Apple. Pri nich sa zvyčajne stretneš s 2 až 3 dňami výdrže a ísť na dovolenku bez nabíjačky neodporúčam. Pri Huawei Watch GT5  je to úplne iná kapitola, v ktorej na teba čaká príjemných 8 – 11 dní výdrže batérie, v závislosti od počtu zapnutých funkcionalít. Pri každodennom používaní spojených s fyzickými aktivitami mi vydržali viac ako 10 dní.

Ak sa rozhodneš pre Always on funkciu, s ktorou bude tvoj displej stále zapnutý, priprav sa na približne 5 dní. Toto pri iných značkách nezažiješ a preto považujem tieto hodinky za „svätý grál“ medzi hodinkami s najlepšou výdržou na trhu. Pri Huawei Watch GT 5 Pro je dokonca výdrž o takmer polovicu väčšia. V praxi ti vydržia aj 15 dní a nabíjať hodinky dvakrát za mesiac je jednoducho nedosiahnuteľným snom každého Apple a Samsung používateľa.

Hodinky navyše podporujú rýchle bezdrôtové nabíjanie s výkonom 18W, takže aj keď hodinky zabudneš nabiť cez noc, môžeš ich rýchlo dobiť počas rannej rutiny pred odchodom do práce. Z 20 % na 100 % si ich vieš bez problémov nabiť do pol hodiny. V balení dostaneš aj kábel na nabíjanie (žiaľ s koncovkou USB typu A).

Bolo určite príjemné na chvíľu presedlať z Android/iOS a skúsiť si operačný systém HarmonyOS, do ktorého Huawei vkladá všetky nadeje. Prvá verzia bola spustená v v roku 2019, spočiatku určenú pre zariadenia ako televízory a neskôr aj smartfóny. Teraz je firma pripravená rozšíriť pôsobnosť tohto operačného systému aj na počítače. No z vlastnej skúsenosti musím napísať, že v smart hodinkách nezaostáva a plynulosť používateľského rozhrania je cítiť.

Redakcia FonTech.sk

Funkcionality, s ktorými sa hanbiť nemusíš

S vylepšením operačného systému prichádza aj nový senzorový systém TrueSense, ktorý od základov prekopal hardvér zariadenia. Čo to znamená? Huawei prepracoval rozloženie senzorov, zvýšil počet LED diód a zmenil aj sklo na zadnej strane puzdra. Týmto úplne eliminoval „banálne“ chyby (farba pleti, vzory krvných ciev alebo pohyb zápästia pri aktivite), ktoré mali dopad na presnosť meraní.

V porovnaní s mojimi Samsung Galaxy Watch6 boli odchýlky zanedbateľné a sľubovanú presnosť 98 % pri meraní srdcového tepu, krvného tlaku a hladiny kyslíka v krvi zvládli. Okrem toho si vieš zmerať aj telesnú teplotu či dokonca emocionálny stres. Ocenia ju hlavne tí, ktorí často pracujú pod tlakom. Pomáha ti zvládať stres počas dlhých pracovných dní. Hodinky ťa upozornia na únavu a odporučia prestávku, čo vie zásadne zlepšiť tvoje sústredenie a produktivitu.

Redakcia FonTech.sk

So štandardným modelom GT 5 ti však bude chýbať pár pozoruhodných funkcií. Konkrétne ide o EKG a detekciu tuhosti ciev. Stretneš sa s nimi až pri verzii GT5 Pro, ale na druhej strane, tieto funkcie v skutočnosti vyžaduje len malý zlomok používateľov. Mne osobne nechýbajú, ale pevne verím, že budúci rok už tieto „prémiové“ funkcie uvidíme aj pri základnom modeli, nakoľko Samsung aj Apple to už dokážu. Preto môžeš mať pocit, že niektoré zdravotné funkcie boli pridané bez jasného účelu alebo spojenia so širším obrazom s GT 5.

S Huawei Zdravie si zlepšíš spánok

To už sa ale nedá napísať o spánku, kde všetko funguje ako má. Už v predošlej recenzii na náramok Huawei Watch Fit 3 som bol analýzou a celkovým rozborom spánku unesený. Rovnaké nadšenie neskrývam ani teraz. Ponúka podrobnú analýzu a odporúčania na zlepšenie spánku, aké nezažívam ani pri Samsungu. Systém tzv. semaforov je bravúrny a ľahko pochopiteľný, pričom sa zameriava na rôzne aspekty spánku. A čo sa týka presnosti, je solídna a ťažko jej niečo vytknúť.

Redakcia FonTech.sk

Achillovou pätou môjho spánku je modré svetlo. Nakoľko pracujem za počítačom, niekedy aj neskoro do noci, modré svetlo mi ničí kvalitu spánku. Pri testovaných Huawei Watch GT 5 som si vstúpil do svedomia a aj vďaka analýze a rôznym tipom som sa rozhodol spánok zlepšiť. Podarilo sa a z dlhodobého hľadiska mi kvalita spánku stúpla, spánok je tvrdší a nezažívam toľko nočných prebudení, ako tomu bolo pred pár týždňami.

Spánok REM tvoril až 31 % môjho celkového spánku, čo nepovažujem až za taký zásadný problém. Problémom sú samotné sny a ich obsah. Vyskúšal som preto rady, ako napríklad horúci kúpeľ nôh a podporil tým nervové zakončenia v tele. Moje zaspávanie bolo automatické, žiadne prevaľovanie sa, a podporil som dostatočne hlboký spánok. Netajím sa pestrými snami hraničiacimi s lucidným snívaním, čo ukazuje aj nižšie priložený semafor.

Redakcia FonTech.sk

Analýza každej noci sa, samozrejme, líši od daného spánku. Minulú noc (30.9.) dosahoval môj spánok 82 bodov – problém mi tentokrát robilo nočné budenie (2-krát). Ako mi prezradili hodinky, ľahké prebúdzanie uprostred noci môže viesť k nedostatočnému spánku, spôsobovať tmavé kruhy pod očami, vrásky okolo očí a dokonca urýchľovať starnutie. Odporúčaním je počúvanie bieleho šumu pred spaním. Tieto informácie majú pre ľudí hodnotu zlata, pretože sa k ním dostaneš za pár sekúnd, sú zadarmo a skutočne dokážu zlepšiť spánok.

Ešte viac športov a vylepšená GPS

Watch GT 5 prichádzajú s veľmi širokou škálou tréningov, od behu a plávania až po turistiku, cyklistiku, veslovanie a ďalšie. Nájdeš tam úplne všetko, ale predsa len sa stretneš s absenciou niektorých športov. V mojom prípade to bol florbal, ktorý som nahradil hokejom. V konečnom hľadisku vôbec nezáležalo na tom, ktorý šport som si vybral, merania sú dostatočne presné,  čo môžeš vidieť aj na fotografiách nižšie.

Redakcia FonTech.sk

V sekcii „Vlastné“ však nájdeš aj rôzne klenoty, ako napríklad e-sports, crossfit či silový tréning, preto ma absencia florbalu prekvapila. Čo prispieva viac ku zdraviu, florbal alebo e-sports? Určite sa chápeme ako to myslím a verím, že do budúcna sa pridajú aj tieto športové aktivity, pretože e-sports je síce zábava, ale okolo zdravia nešli ani náhodou.

Redakcia FonTech.sk

Huawei Health+ predplatné

Ak ti nestačí štandardný monitoring športových aktivít či celkového fyzického a psychického zdravia, Huawei prichádza s veľmi príjemnou novinkou. Všetky základné funkcie v aplikácii Zdravie, ktoré si doteraz používal bez poplatkov, ostávajú naďalej zadarmo, čo je rozhodne krok, za ktorý si Huawei zaslúži pochvalu.

Najväčšou novinkou je rozšírenie počtu monitorovaných športov na 150 – nájdeš tu takmer všetky možné formy pohybu. Na druhom mieste je jednoznačne vytvorenie individuálneho tréningového alebo chudnúceho plánu. S ním ti pomôžu rôzni odborníci, ktorých máš v cene predplatného.

Okrem športov ti predplatné prináša aj viac dychových cvičení – konkrétne deväť, zatiaľ čo v neplatenej verzii ich nájdeš len päť. Tiež získaš prístup k špeciálnym bežeckým eventom s celosvetovým pokrytím, čo je ideálna možnosť pre tých, ktorí sa radi zapájajú do virtuálnych výziev.

Čo všetko dostaneš za 60 eur ročne?

  • Prémiové kurzy so svetovými osobnosťami
  • Hudba na zaspanie
  • Rozumná meditácia (viac ako 170 skladieb)
  • Plán udržiavania kondície
  • Dychové cvičenia

Pri zakúpení akýkoľvek hodiniek zo série GT 5 dostaneš Huawei Health+ zadarmo na tri mesiace. Dostatok času na to, aby si objavil všetky funkcie a zistil, či sa ti táto exkluzívna novinka oplatí.

Hodinky nezaostávajú ani pre bežcov, hikerov a iné outdorové aktivity. Pre bežcov je k dispozícii niekoľko nových pokročilých metrík: budeš ťažiť z času kontaktu so zemou, vertikálnej oscilácie a rovnováhy, zatiaľ čo cyklisti môžu používať svoj telefón ako cyklopočítač vďaka spracovaniu údajov GT 5 v reálnom čase.

Redakcia FonTech.sk

Huawei Watch GT5 prišli s vylepšeným monitorovaním polohy pomocou GPS, kde bol implementovaný adaptívny algoritmus – výrazne zlepšuje presnosť hlavne v husto zastavaných mestských oblastiach. Jednou z ďalších inovácií hodiniek je špeciálna anténa s možnosťou konfigurovania lúča, ktorá ti poskytne lepšie rozpoznávanie pohybu v teréne.

Ako to funguje? Predstav si, že sa nachádzaš uprostred hustého lesa a vďaka tejto funkcii sa už nestratíš. Hodinky totiž umožňujú stiahnutie offline máp priamo do zariadenia. Outdoorový režim ti navyše zobrazuje topografické mapy s presnosťou do desiatich metrov v okolí, čo je skvelé pre každého, kto sa rád venuje turistike či horským aktivitám.

Za takú cenu nič lepšie nekúpiš

Blížime sa do finále recenzie, v ktorej smart hodinky Huawei Watch GT5 obstáli na výbornú a odnášajú si virtuálnu známku: jednotku. Bola by to jednotka s hviezdičkou, no jedna funkcia mi tam stále chýba – platenie kartou priamo hodinkami. Hodinky už síce obsahujú NFC čip a už nimi môžeš platiť v prvej európskej krajine – v Poľsku a do konca roka sa pridá aj Nemecko, no na Slovensku služba zatiaľ dostupná nie je. Ostatné krajiny na zoznam pribudnú v roku 2025 a pevne verím, že medzi nimi bude aj Slovensko.

Nejde však o nejaký dramatický nedostatok, skôr o ešte väčší komfort. Summa summarum, stále sa bavíme o najlepších smart hodinkách (pomer ceny : kvality) na trhu za rok 2024. A nemusí sa to týkať len strednej triedy, nakoľko zaujať vedia aj náročnejších používateľov. Všetky spomínané funkcie totiž dostaneš za 280 eur.

Áno, čítaš správne. Huawei vytasil hodinky, ktoré sa okamžite zaradili medzi tie najvýhodnejšie a ich kúpa ťa mrzieť určite nebude. Ak chceš mať na ruke vizuálne príťažlivý doplnok s radom skvelých funkcií, našli sme pre teba nového spoločníka na zápästí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú