Experti zo Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) priniesli prostredníctvom tlačovej správy a zároveň Environmentálneho programu OSN (UNEP) skvelé správy týkajúce sa ozónovej vrstvy a tiež takzvanej ozónovej diery, ktorú v nej vytvorilo ľudstvo svojou aktivitou a používaním nesmierne škodlivých látok. Ako sa ukazuje, intenzívna medzinárodná spolupráci na úrovni prakticky celého sveta prináša svoje plody.

Môže sa úplne „zahojiť“

Podľa Organizácie spojených národov má naša planéta veľmi dobrú šancu na zahojenie svojej ozónovej vrstvy a odstránenie ozónovej diery v prípade, že ostanú platné medzinárodné regulácie zaoberajúce sa práve látkami prudko škodlivými pre ozónovú vrstvu chrániacu život na Zemi pred nebezpečným ultrafialovým žiarením.

Ozónová diera nad Antarktídou sa má dostať naspäť na hodnoty z roku 1980 okolo roku 2066. Niekedy do roku 2045 sa má zaceliť nad Arktídou a nad zvyškom sveta sa zahojí už okolo roku 2040. Táto správa je nesmierne dôležitou premennou pre globálne otepľovanie, ktoré má byť vďaka ozdraveniu ozónovej vrstvy do roku 2100 o 0,3 až 0,5 °C nižšie.

NASA

Bohužiaľ je ale otepľovanie ako také stále na ceste ku katastrofe keďže nie je ľudstvo schopné znižovať svoje emisie skleníkových plynov. Práve naopak, globálna ročná produkcia týchto látok stále rastie a na celosvetovej úrovni tentoraz veľmi nepomáhajú ani rôzne regulácie. Podľa expertov je pritom práve snaha ľudstva zachrániť ozónovú vrstvu príkladom toho, čo musí civilizácia spraviť, aby zamedzila drastickým klimatickým zmenám.

V hre je naše zdravie

Čo si mnohí naďalej neuvedomujú je vplyv klimatických zmien a nášho okolia na naše vlastné zdravie. Ako naznačuje nedávna štúdia, zhoršujúce sa vlny horúčav môžu intenzívne zhoršiť a zvýšiť množstvo mozgových a mentálnych ochorení ako je schizofrénia, Alzheimer, porážka, epilepsia, migréna a niekoľko ďalších.

Vývoj človeka totiž prebehol v Afrike v úplne inom období a ideálnou teplotou je pre nás od 20 do 26 °C a vlhkosť vzduchu od 20 do 80%, avšak v meniacej sa klíme majú naše mozgy problém regulovať svoju teplotu.

Zvolíme nebezpečnú alternatívu?

Vedci v rámci tejto správy tentoraz pojednávali aj o takzvanom geoinžinierstve, teda cielenom umelom upravovaní klímy našej planéty. Viacerí si totiž myslia, že práve takéto procesy, ktoré zahŕňajú množstvo metód od vytvárania bublín vo vesmíre až po rozprašovanie látok vo vrchných vrstvách atmosféry, môžu byť vhodnou alternatívou na potlačenie nebezpečných klimatických zmien.

Odborníci sa v tomto prípade obávajú možných vedľajších účinkov, pričom podotýkajú, že neriešia celý problém. Je síce možné takýmito spôsobmi spomaliť otepľovanie, úplne ho zastaviť či dokonca ochladiť planétu, avšak klimatické zmeny so sebou prinášajú množstvo iných hrozieb, ako je kolabovanie dôležitých morských prúdov, vymieranie živočíchov kvôli znečisteniu či okysľovanie oceánov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú