„Je jedno, aké máš v živote postavenie, či si advokát, IT-čkar alebo kuchár, ak svoje auto raz zaparkuješ na ulici a niekto ho naozaj potrebuje a vie to, tak si ho vezme,“ hovorí jeden zo zlodejov áut v závere traileru na chystaný slovenský dokument, ktorý sa touto tematikou bude zapodievať.

Bude sledovať skutočný prípad zo Slovenska

Stojí za ním talentovaný slovenský režisér Dominik Bari, ktorý ho už 5. októbra predstaví v košickom Amfiteátri. Následne bude hraný dokument vysielaný v 22 krajinách, neskôr sa objaví aj na streamovacej službe Max, za ktorou stojí skupina HBO.

Práve s HBO Dominik Pari spoločne s producentom Petrom Badačom pri výrobe dokumentu spolupracovali. Pôvodne malo ísť o trojdielnu minisériu, napokon sa z Autíčkarov stal 75-minútový celovečerný dokument.

Talentovaný slovenský režisér ním chce osloviť hlavne mladú generáciu divákov, dať do povedomia problém krádeží automobilov a pozrieť sa na problematiku očami všetkých zúčastnených strán – poškodených, policajných vyšetrovateľov, zločineckých gangov, ale i poisťovní, podľa ktorých je Slovensko raj pre krádeže automobilov.

Novinka sa zameria na prácu skutočného gangu zlodejov áut, ktorému bolo dokázaných 50 krádeží. Súčasťou dokumentu bude aj výpoveď jedného z jej bývalých vysokopostavených členov, ktorý sa stal chráneným svedkom a jeho komplici dostali mnohoročné tresty za mrežami. Filmárom sa v spolupráci s políciou podarilo získať aj výpovede ďalších členov gangu, ktorých identitu pri nakrúcaní nepoznali ani oni sami.

Dokumentárna snímka sa nakrúcala najmä v Košiciach a okolí, filmári však navštívili aj Žilinu, Bratislavu alebo Dolný Kubín. Spája v sebe dokumentárne zábery s hranými rekonštrukciami reálnych krádeží a zásahov polície. Okrem kín a streamovacej služby Max budú tvorcovia Autíčkarov premietať aj pre vybrané školy a diskutovať o problematike s ich žiakmi.

Pripomeňme, že Dominik Bari patrí medzi najúspešnejších slovenských mladých tvorcov. Jeho dokument Ojmiakon, popisujúci najchladnejšie obývané miesto Zeme, bol Americkou filmovou akadémiou vyhodnotený ako jeden z najlepších dokumentov roka 2018 a jeho nakrúcanie podporila aj nadácia Leonarda DiCapria.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú