V správe boli použité materiály TASR.

Polícia začala vyšetrovanie štátnej spoločnosti Slovensko IT pre podozrenie z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. O tomto kroku informovala hovorkyňa polície z Košíc, Lenka Ivanová. Hoci vyšetrovanie je stále v počiatočnej fáze, naznačuje to, že sa na svetlo dostávajú vážne problémy v správe financií tejto IT spoločnosti, ktorá bola založená v septembri 2020.

Slovensko IT vzniklo pod vedením bývalej ministerky informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) s ambíciou zlepšiť štátne IT služby. Firma mala riešiť nielen interné projekty, ale aj kontrolovať a testovať externé IT dodávky pre štát. Na prvý pohľad to vyzeralo ako krok správnym smerom, no od augusta 2024 je spoločnosť v likvidácii, čo vzbudilo veľa otázok.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, na čele s Richardom Rašim (Hlas-SD), podalo ešte v júli trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Hlavným dôvodom bola kumulovaná strata spoločnosti, ktorá presiahla 7 miliónov eur. Okrem toho ministerstvo poukázalo na ďalšie vážne pochybenia, ktoré potvrdil aj Najvyšší kontrolný úrad SR.

„Pokus so štátnou akciovkou stál dohromady daňových poplatníkov desať miliónov eur, keďže kumulovaná strata Slovensko IT dosiahla viac ako sedem miliónov eur a ďalšie milióny eur bude musieť na úplné ukončenie tohto slávneho podnikania doplatiť štát,“ vyhlásil v júli Raši.

Na tieto obvinenia reagovala aj bývalá ministerka Veronika Remišová. Podľa jej slov bola spoločnosť Slovensko IT v čase jej odchodu z ministerstva v zisku, a to druhý rok po sebe. Tvrdí, že zisk potvrdila aj účtovná závierka a audit NKÚ. Remišová teda považuje trestné oznámenie za „nezmyselné“ a označila ho za pokus o zastrašovanie zo strany Rašiho.

„Nezmyselné trestné oznámenie Rašiho na firmu, ktorá bola v zisku, je ukážkou zastrašovania a katastrofálneho vládnutia tohto neschopného ministra, ktorý za sebou nemá žiadne výsledky,“ uviedla Remišová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú