Séria Votrelec oficiálne vstala z mŕtvych. Po sedemročnom čakaní a nepresvedčivých tržbách donedávna posledného dielu Votrelec: Covenant, ktorý v roku 2017 v kinách pohorel, ikonická značka dostala nový film. Čerstvý prírastok s podtitulom Romulus vo veľkom odkazuje na svojich predchodcov, predstavuje však svoj vlastný príbeh a ukazuje, že séria vie ponúknuť kvalitné príbehy aj mimo Ripleyovej.

Prekvapil najmä jeden trh

Nový smer hororovej sci-fi značky chutí aj divákom, ktorí sa na film počas víkendu vo veľkom hrnuli do kín.  Ako informuje Variety, Votrelec: Romulus za úvodný víkend zarobil pôsobivých 108 miliónov dolárov, čo je vzhľadom na pomerne skromný 80-miliónový rozpočet veľký úspech.

Z najväčšieho filmového trhu USA a Kanady do pokladnice Disney pribudlo 41,5 milióna dolárov, čo znamená druhý najlepší štart v rámci celej série. Lepšie si v Severnej Amerike viedol iba Prometheus, ktorý pri premiérovom víkende v júni 2012 zarobil 51 miliónov dolárov.

S prihliadnutím na infláciu rozdiel síce o niečo narastie, nič to však nemení na skutočnosti, že nový Votrelec je obrovský divácky hit a jeho finančný úspech prekvapil aj analytikov.

Na vysokých tržbách sa počas úvodného víkendu výrazne podpísala predovšetkým Čína, kde Romulus zarobil 20,5 milióna dolárov, teda pätinu jeho celkový tržieb. Ide o veľké prekvapenie, keďže americké blockbustery už sa v Číne výraznej popularite netešia.

TMDB

S istotou prídu aj pokračovania

Okrem Číny sci-fi hororu pomohli aj pozitívne hodnotenia. Novinku už pred premiérou sprevádzali nadšené ohlasy kritikov, krátko po premiére sa pridali aj samotní diváci. Tí oceňovali návrat ku koreňom značky aj čerstvý smer, ktorý sérii vdýchol talentovaný režisér Fede Alvarez.

O filme sa navyše horlivo diskutuje nielen kvôli prekvapivému návratu jeden zo známych postáv, ale tiež kvôli jeho koncu, ktorý divácku obec vo veľkom rozdeľuje. Upozorňovali sme na to aj v našej recenzii.

Votrelec: Romulus vďaka vynikajúcim zárobkom položil základy aj pre ďalšie pokračovania. Momentálne sa síce hovorí iba o pripravovanom seriáli, ktorý dorazí počas budúceho roka, vzhľadom na pozitívnu divácku odozvu aj finančné ukazovatele je iba otázkou času, kedy bude potvrdený aj ďalší film. Romulus ukázal, že možnosti sú prakticky neobmedzené.

Paradoxom je, že nový Votrelec vôbec nebol plánovaný na premiéru v kinách a mal zamieriť rovno na streamovaciu službu Disney+. Toto rozhodnutie mediálna spoločnosť nakoniec zmenila a urobila výborne.

Aby Romulus skončil v čiernych číslach, musí zarobiť približne 180 až 200 miliónov. Keďže už po otváracom víkende má film na konte 108 miliónov, v Disney môžu otvárať šampanské a sláviť ďalší, v poradí už štvrtý veľký hit v krátkom čase.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú