Vďaka vzorkám lunárneho regolitu, ktoré na Zem dopravila Čína nedávno prostredníctvom vlastnej sondy, vedci identifikovali uhlík vo forme grafénu, informuje Universe Today.

Predpokladá sa, že len zlomok všetkého uhlíka vo vesmíre je práve v tejto forme a na Zemi sme ho po prvý raz izolovali a skúmali len začiatkom tohto storočia. Ukázalo sa, že má z vedeckého a technologického hľadiska ohromný potenciál a teraz sa zdá, že sa nachádza v hojnom množstve na lunárnom povrchu.

Ako sa tam dostal?

Odborníci predpokladajú, že asi 1,9 % uhlíka v kozme je uloženého vo forme grafénu, ktorý má prekvapivé technologické vlastnosti. Ukázalo sa, že môže zohrať dôležitú úlohu dokonca aj v elektromobilite, konkrétne v batériách. Napriek veľkému potenciálu ale zatiaľ grafénové batérie nie sú normou a ide o materiál, ktorý ešte potrebuje množstvo ďalšieho výskumu.

Všeobecne uznávanou teóriou je, že sa v minulosti Zem zrazila s objektom známym ako Theia a vznikol tak dnešný Mesiac. Práve uhlík však túto teóriu popiera a to aj novoobjavený grafén vo vzorkách odobratých čínskou lunárnou sondou Chang’e 5. Grafénové vločky v tejto vzorka boli tvorené dvomi až siedmimi vrstvami a ako ďalej vysvetľujú vedci v tlačovej správe pre Eurekalert, tento grafén mohol vzniknúť v skorom štádiu Mesiaca s vulkanickou aktivitou a pomohli mu solárne vetry.

AlexanderAlUS/Wikimedia

Podľa vedcov ide o zásadný objav nielen pre výskum minulosti Zeme a Mesiaca, ale aj pre technológiu výroby grafénu ako takého. Podľa autorov novej štúdie totiž môže tento objav viesť k vytvoreniu nových metód výroby grafénu, ktorého produkcia je momentálne pomerne komplikovaná a kvôli tomu aj nákladná – preto sa zatiaľ do elektroniky bežne nedostáva.

Prinesie supervýkonné čipy

Väčšina dnešných elektronických čipov využíva tranzistory vyrobené z kremíka, no tento materiál sa dostáva na hranicu svojich možností, uvádza Walt de Heer z Georgijského inštitútu technológie. Limity, na ktoré kremík naráža, je maximálna rýchlosť prepínania medzi zapnutým (vodivým) a vypnutým (nevodivým) stavom tranzistoru, množstvo tepla vznikajúce elektrickým odporom a najmenšia možná veľkosť tranzistorov. Na druhej strane grafén má všetky tieto vlastnosti ešte ďalej zlepšiť.

Využijeme ho priamo na Mesiaci?

Vedcom sa len nedávno podarilo vyrobiť prvý grafénový polovodič, ktorý môže v budúcnosti vydláždiť cestu pre výrazne rýchlejšie čipy a kvantové počítače. Prechod z výroby čisto kremíkových polovodičov na kremíkovo-grafénové polovodiče je podľa autorov tohto úspechu pomerne ľahko uskutočniteľný a otvára dvere k výrobe kvantových počítačov.

Grafén na Mesiaci môžeme podľa vedcov využiť priamo na mieste, keďže chcú na lunárnom povrchu viaceré vesmírne agentúry budovať základne, ktoré budú potrebovať aj ľudské obydlia, sklady či laboratóriá. Grafén je možné na mieste skúmať alebo ho priamo využiť na budovanie rôznych konštrukcií či iných komponentov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú