Viacero zariadení bežne využívaných v civilnom živote premenila vojna na Ukrajine na smrteľné zbrane, pričom asi najväčší boom zažili v tomto smere letecké drony. Tie sa stali kľúčovou súčasťou armád na oboch stranách a čoraz väčší záujem o ne majú aj iné krajiny. Ďalším z vynálezov smrti sú tentoraz hoverboardy, dvojkolesové dopravné prostriedky na baterky, ktoré premieňajú Rusi na samovražedné drony, upozorňuje Interesting Engineering.

Nemusia lietať

Kým niektoré drony vychádzajú už z fabriky ako bojové, v mnohých prípadoch sú do bojových podmienok prerábané improvizovane, čo je aj prípad hoverboardov prerábaných na pozemné samovražedné drony. Vznikajú tak štvorkolesové robotické zariadenia z pomerne lacných dvojkolesových hoverboardov, pričom podľa dostupných informácií zatiaľ tieto stroje prechádzajú vývojom v rukách ruského tímu.

Tieto drony majú umožniť transportovať dymovnice, protitankové míny, zásoby pre vojakov či prípadne môžu poslúžiť ako samovražedné drony, keďže nie sú príliš drahé. Keďže ide o zariadenia pôvodne dopravujúce ľudí, majú obzvlášť dobrú nosnosť až do 100 kg a dokážu uraziť približne 2, čo už je vhodné aj na použitie na fronte. Tento dojazd je podľa dostupných informácií limitovaný skôr maximálnou diaľkou komunikácie než samotným dojazdom.

Výhodou je nesmierne nízka cena, keďže je základom hoverboard s cenou maximálne pár stovák eur. Vlastné pozemné drony však vyvinula aj Ukrajina a sú známe ako Ratel S. Namiesto existujúcich hoverboardov sú tieto zariadenia vyrobené od základov ako samovražedné drony s nosnosťou do 40 kg a dojazdom asi 5 km. Ponúkajú ale oveľa vyššiu rýchlosť a to až do 24 km/h namiesto 12 km/h prerobených ruských hoverboardov.

Zneškodňovanie dronov

Spolu s lepšími dronmi prichádzajú aj metódy na ich zneškodňovanie. Ukrajina tak nedávno predstavila prelomový elektronický systém s názvom Pokrova. Tento systém, ktorý je určený na narušenie satelitnej navigácie, predstavuje pre Rusko a jeho armádu významnú výzvu. Pokrova je tzv. „spoofing“ systém, čo znamená, že táto technológia zahŕňa manipuláciu so signálmi GPS a iných satelitných navigácií s cieľom poskytnúť falošné údaje o polohe.

Ničivá sila za minimálne náklady

Naprieč všetkými armádami prebieha snaha dosiahnuť čo najefektívnejšie zbraňové systémy s čo najnižšími nákladmi. Práve drony sa v tomto smere ukázali ako najlepšie riešenia, vrátane tých vo vzduchu. Ich operátor ostáva v pomerne bezpečnej vzdialenosti od priameho boja a často je možné použiť ich viackrát, pokiaľ nejde o samovražedné drony, ako sú napríklad zariadenia Switchblade.

Bezpilotné zariadenia môžu nájsť silnejšie uplatnenie aj vo vode, nielen vo vzduchu a na súši. Prevratnou môže byť v tomto prípade napríklad bezpilotná ponorka Kronos, na ktorej spolupracujú firmy Desert Power Designs a Highland Systems. Zmestí sa do nej celkovo desať pasažierov, pričom dokáže uniesť náklad o hmotnosti 3000 kg. Pozoruhodné je, že ponorka môže dosiahnuť pod vodou rýchlosť až 50 km/h a 80 km/h na hladine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú