Aktualizované 28. 5. 2022 – Samovražedné drony Switchlade 300, ktoré dostala Ukrajine od Spojených štátov, sa osvedčili. Ukrajincom sa podarilo zachytiť akciu takéhoto dronu proti ruskému tanku T-72B3, teda skôr proti jeho posádke, ktorá na ňom postávala, píše The Warzone.

Podľa videa zrejme tank vážne poškodenie neutrpel, avšak to isté nemožné povedať o posádke, ktorú zrejme dron zasiahol priamo a nachádzala sa v malej zomknutej skupinke.

Takáto úspešná akcia je tak len jednou z mnohých, ktoré potvrdzujú extrémnu efektivitu dronov v obrane krajiny proti ruským okupantom, ktorí nie sú na takúto formu boja absolútne pripravení a strácajú aj drahé tanky kvôli pomerne lacným dronom, ktoré napádajú ruské pozície bez ohrozenia svojich operátorov.

Dronov Switchblade 300 dostala Ukrajina už vyše 700 v rámci balíčka v hodnote 800 miliónov amerických dolárov, ktorý USA zaslali v marci. Okrem toho má Ukrajina v rukách aj drony Switchblade 600, ktoré sú väčšie a podobným spôsobom dokážu demolovať aj obrnené vozidlá.

Aktualizované 5. 4. 2022 – Okrem jednej stovky klasických samovražedných dronov Switchblade 300 dostane Ukrajina aj oveľa silnejšie drony tejto značky, ktoré dokážu niesť protitankové hlavice, informuje Washington Examiner.

Tieto drony typu Switchblade 600 sú súčasťou zásielky armádneho vybavenie pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov amerických dolárov.

AeroVironment

„Switchblade 600 predstavuje novú generáciu vyčkávacích striel s predĺženým doletom, poskytujúcim bezprecedentnú podporu vďaka optike s vysokou presnosťou, schopnosti vyčkať viac ako 40 minút a zvoliť správny cieľ a proti-pancierovým hlaviciam pre napádanie väčších, silnejších cieľov na väčšiu vzdialenosť,“ vysvetľuje na svojej webovej stránke výrobca dronov AeroVironment.

Pôvodný článok:

Spojené štáty poskytnú Ukrajine – v rámci rozsiahleho balíka vojenskej pomoci – aj 100 smrtiacich dronov. Informovala o tom agentúra AP citujúc amerického predstaviteľa „oboznámeného s týmto rozhodnutím“, píše TASR

Stroje sa tak pripoja k rade dronov, ktoré Ukrajina používa na obranu územia proti ruskej invázii. Okrem veľkého tureckého dronu Bayraktar TB2 využívajú aj vlastné, oveľa menšie drony na prieskum či doručenie menších bômb.

Zdroj z prostredia armády USA pod podmienkou anonymity uviedol, že pôjde o systémy protivzdušnej obrany Switchblade 300. Predstavitelia Kongresu Spojených štátov pre stanicu NBC News uviedli, že tento systém umožňuje „presné zásahy“ aj zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Ilustračné foto. Zdroj: AeroVironment

Drony Switchblade 300 vyrába spoločnosť Aero Vironment a vážia len 2,7 kg, pričom sú odpaľované zo špeciálneho zariadenia. Môžu byť ovládané do vzdialenosti 10 km, avšak len po dobu 10 minút a svojim spôsobom sa jedná o špeciálny typ delostrelectva.

Podľa agentúry AFP sú drony Switchblade fakticky „lietajúcimi bombami“, ktoré sú riadené na diaľku operátormi a vybavené kamerami.

Washington prisľúbil Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, ďalšiu vojenskú pomoc vrátane taktických dronov, raketometov, granátometov, pušiek, guľomety, nepriestrelných viest a munície.

Switchblade 300 sú poháňané elektrickými motormi a ich hlavica je dostatočne silná na zneškodnenie ľahko obrnených vozidiel. Až na výnimky, kedy drony zablúdia do nesprávnej krajiny, fungujú takéto stroje ukážkovo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú