Už čoskoro dôjde na Slovensku k veľkej zmene. Osud verejnoprávnej televízie RTVS bol spečatený a čaká ju zánik. To však nie je jediná veľká zmena, ktorá sa čoskoro udeje v našej krajine. Zmena, ktorá ti možno unikla, sa týka vizuálu občianskych preukazov. Tá príde už čoskoro, informoval portál Živé.sk.

Prvky štátnosti

Oficiálny doklad totožnosti, ktorý sa vydáva občanom Slovenskej republiky sa po rokoch opäť zmení. Štát podpísal zmluvy na dodávanie dokladov hneď s tromi firmami, a to až na 7 rokov. Zmeniť sa má aj podoba elektronického občianskeho preukazu. K akým zmenám dôjde nateraz známe nie je, nový vizuál dokladu by mal byť predmetom konzultácie štátu s dodávateľom.

„Od nového roka budú nové – verím, že krajšie – občianske preukazy. Aj so slovenským znakom, aj s nejakou štátnou identitou,“ povedal tajomník rezortu ministerstva vnútra Patrik Krauspe. Na chýbajúce prvky štátnosti upozorňovala v minulosti aj Matica slovenská a tiež kandidátka do europarlamentu za SNS Romana Tabák.

Ministerstvo vnútra SR

Zmluvy s tromi firmami

Objednávky má pre štát zabezpečovať spoločnosť Mühlbauer ID Services, ktorá vyhrala v tendri, doterajší dodávateľ preukazov Idemia sa umiestnil na druhom mieste a tretí skončil so svojou ponukou NY Biztonsági Nyomda Nyrt. Ako bolo uvedené, štát uzatvoril zmluvy s tromi firmami, má ísť o akúsi zábezpeku, ak by jedna firma vypadla.

Je to praktické riešenie pre prípad, že by Mühlbauer odstúpil od dohody v dobe jej trvania. Štát tak nemusí vypisovať nový tender, ale osloví spoločnosť, ktorá skončila ako druhá v poradí. Ak by ani Idemia nedokázala zákazku zrealizovať, šancu od štátu dostane NY Biztonsági Nyomda Nyrt.

Zmena čaká aj pasy

Okrem občianskych preukazov sa má zmeniť aj podoba pasov, ako ohlásil štátny tajomník Patrik Krauspe na konferencii ITAPA. Zmena by mala byť implementovaná od polovice septembra tohto roku.

Túto zákazku dostala spoločnosť Thales DIS France SAS s ponukou 15,33 milióna eur s DPH, na druhom mieste skončil Mühlbauer s ponukou 17,8 milióna eur s DPH a tretia bola Idemia. Rovnaká zábezpeka, aká je pri dodaní občianskych preukazov platí aj pri realizácií tejto zákazky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú