Čo sa ešte pred necelými dvomi týždňami zdalo ako utópia je dnes skutočnosťou. Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) schválila spotové ethereové fondy obchodovateľné na burze (ETF). Komisia sa mala do 23. mája vyjadriť len k požiadavke spoločnosti VanEck, no nakoniec schválila naraz všetkých osem žiadostí.

Spotové ethereové ETF tak po bitcoinových fondoch ďalej rozširujú sféru kryptomien na tradičných finančníckych trhoch. Dnes sa pozrieme, ako schválenie ethereových fondov ovplyvnilo cenu samotného Ethera, či môžu spôsobiť podobný efekt ako bitcoinové ETF a či sa už vôbec dá s novými fondmi obchodovať.

Navštíviť 99Bitcoins

Ethereum ETF vyniesli cenu Etherea k hladine 4 tisíc dolárov

Analytici a insideri z finančného prostredia boli ešte pár dní pred schválením ethereových ETF skeptickí. Takmer všetci boli presvedčení, že SEC opäť presunie termín rozhodnutia na ďalšie sedenie. Zlom nastal po správe spoločnosti Bloomberg, ktorá tesne pred vypršaním termínu zvýšila šance na schválenie z 25 na 75 %. Keďže Bloomberg patrí k renomovaným a dobre informovaným platformám, odpoveď trhu na seba nenechala dlho čakať.

Hodnota kryptomeny Ethereum počas 10 hodín vystrelila o 18,5 % z ceny 3090 $ na vyše 3660 $. Po oficiálnom potvrdení Komisiou ďalej rástla až na hladinu 3910 dolárov. Najvyššiu hodnotu od polovice marca zaznamenala v pondelok, 27. mája, keď sa priblížila k štyri tisíc dolárom. Dnes sa už Ethereum skonsolidovalo a pohybuje sa okolo hodnoty 3,75 tisíc $. Paradoxom celej situácie bolo, že schválenie ethereových ETF nakrátko povzbudilo aj cenu Bitcoinu.

Skokový nárast ceny ETH počas 20. mája. tradingview.com

Stav, keď dynamika Bitcoinu ovplyvňuje celý kryptotrh, je dobre známa. Tentokrát sme však boli svedkami účinku altcoinu na originálnu kryptomenu. V čase, keď Ether vzrástol o viac ako 20 %, Bitcoin vystúpal až na hladinu 71,5 tisíc dolárov (nárast o 7 %). Účinok trval len pár hodín a cena BTC opäť klesla k 67 až 68 tisíc $. Medzitým Ethereum konsolidovalo oveľa plynulejšie a len v rozmedzí 5 %.

K spusteniu predaja chýba ešte jeden formulár

Stredajšie rozhodnutie SEC potešilo nielen správcovskú spoločnosť VanEck, ale tiež BlackRock, Fidelity, ARK Investments, Grayscale, Franklin Templeton, Invesco Galaxy a Bitwise. Ide o osem významných svetových správcov aktív, ktorí nadväzujú na vlastné bitcoinové ETF. Hoci sa prijatie stretlo s veľkým ohlasom, je potrebné spomenúť ešte jednu zásadnú skutočnosť. Komisia totiž odobrila len formulár 19b-4. Aby mohli žiadatelia reálne spustiť predaj svojich ETF, musí im SEC schváliť ešte formulár S-1. Presne to je rozdiel v procese oproti bitcoinovým ETF, ktoré mali obe požiadavky splnené v deň spustenia. Na oficiálny príchod ethereových ETF na burzy si tak budeme musieť počkať ešte pár týždňov až mesiacov.

Aká trhová dynamika bude nasledovať, ukáže čas. No ak už len chýry o potvrdení fondov spôsobili vyššie opísaný rast cien, podobný vývoj môžeme čakať aj po odobrení formuláru S-1. Jedno je jasné už dnes – kryptomeny čoraz viac nadobúdajú na legitimite a riadia sa medzi štandardné investičné aktíva. Podľa Michaela Saylora, zakladateľa spoločnosti MicroStrategy a veľkého fanúšika Bitcoinu, ide o skvelý krok k stabilite kryptosféry a posilneniu pozície kryptomien v investičných portfóliách veľkých inštitúcií.

Úspech a ohlas, s akým prišli na trh oba kryptomenové fondy, spustili debaty o ďalšom rozšírení kryptomien medzi tradičné aktíva. Jaret Seiberg, člen washingtonskej výskumnej skupiny TD Cowen, naznačil, že ďalším logickým krokom je ustanovenie kryptomenového koša pod jedným fondom obchodovateľným na burze. Obsahom by okrem Bitcoinu a Etherea boli viaceré ďalšie kryptomeny, čím by sa ďalej priblížili k tradičným investorom.

Prekoná Ethereum tempo rastu Bitcoinu?

Vzniknutá situácia rozprúdila aktivitu aj medzi analytikmi a komentátormi kryptosveta, ktorí sa snažia odhadnúť efekt ethereových ETF na budúcu cenu Etherea. Väčšina z nich očakáva podobný priebeh ako v prípade bitcoinových fondov. Rovno po schválení formulára S-1 a spustení na burzách by tak mohlo najskôr prísť k poklesu hodnoty ETH. Presne to sa stalo v prípade Bitcoinu, ktorý najskôr klesol o 15 % a trvalo ďalších 30 dní, kým cena BTC vzrástla o 30 %.

Komentátor Zach Rynes si preto myslí, že minulotýždňový cenový skok bol len prvotným signálom a čistý prílev kapitálu ešte len príde. Pozitívne znamenia zhrnula spoločnosť CryptoQuant, ktorá monitorovala objem obchodov s ethereovými futures. Futures sú kontrakty, ktorými sa zmluvné strany zaviažu ku kúpe/predaju podkladového aktíva. Spomínaný objem obchodov s Ethereum Futures len na burze v Chicagu za jeden deň dosiahol 2,85 miliárd dolárov.

Príliv držiteľov Etherea. Zdroj: cryptoquant.com

Z údajov CryptoQuant vyplýva, že obchodníci aktuálne investujú viac do Etherea, než do Bitcoinu. Výšky vkladov do ETH sú dokonca najvyššie od začiatku roka 2024. Pri pokračujúcom tempe sa dá predpokladať, že by kryptomena Ethereum mohla svojim investorom priniesť väčšie zisky než Bitcoin. Oplatí sa preto situáciu naďalej monitorovať a sledovať správne obchodné ukazovatele, aby ste mali možnosť kúpiť alebo predať kryptomeny v správny moment. No a naučiť sa čítať situáciu na trhu vám pomôže úplne nová kryptomena známej vzdelávacej platformy 99Bitcoins.

Zaistite si odmeny za vzdelávanie prostredníctvom 99Bitcoins

Doterajšie signály naznačujú, že úspešné uvedenie ethereových ETF by mohlo odštartovať novú býčiu sezónu kryptomien. Vtedy sa na trhu začnú objavovať nové projekty, no väčšine z nich chýba hlbší zmysel a podpora vlastných fanúšikov. To nie je prípad 99Bitcoins. Spravodajský a vzdelávací portál si svoje renomé buduje už od roku 2013, odkedy mu na YouTube kanáli pribudlo vyše 700 tisíc odberateľov. Newsletter zase odoberá viac ako 2,8 milióna ľudí. Popularitu sa tvorcovia platformy rozhodli preniesť aj priamo na trh s kryptomenami a spustili predpredaj vlastného tokenu 99BTC.

Ako sa na formát 99Bitcoins patrí, nejde o žiadnu kryptomenu bez hlbšieho využitia. Súčasťou jej štruktúry je inovatívny mechanizmus prideľovania nových tokenov learn-to-earn (L2E). Princíp learn-to-earn sa inšpiruje populárnym modelom distribúcie voľných tokenov play-to-earn. No ako už z názvu vyplýva, základom pri L2E je učenie sa, v prípade 99Bitcoins konkrétne o oblasti obchodovania a kryptomien. Spolu s tokenom tak dostanete k dispozícii aj 79 hodín edukačného materiálu.

presale.99bitcoins.com

Majitelia 99BTC si budú môcť vybrať z interaktívnych modulov, kvízov či tutoriálov, ktoré im pomôžu lepšie porozumieť oblasti investovania do kryptomien. V pokročilejších fázach sa zase naučíte sledovať obchodné signály a tiež sa dozviete viac o štandarde tokenov BRC-20. Za vašu snahu a úspešné absolvovanie následne inkasujete voľné tokeny 99BTC, a to prostredníctvom zmieneného mechanizmu learn-to-earn. Štruktúru pasívneho príjmu dopĺňa možnosť stakingu tokenu 99BTC. Za jeho uzamknutie vás platforma odmení momentálnym ročným percentuálnym výnosom 965 %.

Aby bola ponuka pre skorých investorov čo najlákavejšia, v 99Bitcoins prichystali airdrop Bitcoinu v celkovej hodnote 99 999 dolárov. Bitcoiny platforma rozdelí medzi 99 náhodne vybraných investorov, ktorí si kúpia tokeny 99BTC počas predpredaja. Dodnes sa v rámci fundraisingu vyzbieralo viac ako 1,7 milióna dolárov, vďaka čomu je cena jedného tokenu 0,00107 $.

Kúpiť token 99BTC

Atraktivitu projektu tvorcovia nepripravili len na predpredajnú fázu, ale aj do budúcich etáp vývoja. Príkladom je premostenie kompletnej zásoby tokenov v počte 99 miliárd na druhú vrstvu bitcoinovej siete pod štandard BRC-20. Efektivita a využiteľnosť druhej bitcoinovej siete po halvingu odmien za ťažbu Bitcoinu postupne stúpa, z čoho by mohol profitovať aj token 99BTC. 

Ak si nechcete nechať ujsť príležitosť pasívnych príjmov a byť súčasťou možného rastu hodnoty tokenov 99Bitcoins, využite ich predpredajnú cenu. Nákup vykonáte na oficiálnej webstránke predpredaja prostredníctvom kryptomien ETH, BNB alebo USDT. Detailnejšie informácie získate vo whitepaperi projektu.

Záver

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) spravila prvý krok ku kompletnému schváleniu spotových ethereových ETF, čo sa okamžite premietlo na cenu Etherea. Tento moment rozširuje expozíciu kryptomien na tradičných finančných trhoch, pričom sa očakáva, že nové fondy spôsobia ďalší rast druhej najpopulárnejšej kryptomeny. Schválenie ETH ETF však môže zdvihnúť aj cenu Bitcoinu a zároveň posilniť dôveru a legitimitu kryptomien ako investičného aktíva.

To sú ideálne podmienky pre vzostup nových a nádejných projektov, medzi ktoré patrí token 99Bitcoins. So svojím pozadím, inovatívnym mechanizmom learn-to-earn a plánmi do budúcna je vhodným nástrojom pre možné vysoké zisky.

Navštíviť 99Bitcoins

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú