Významný čínsky producent elektromobilov NIO prostredníctvom vlastnej značky Onvo, ktorá má priniesť cenovo dostupné elektromobily predstavil svoj prvý model. Ako informoval Electrek, prvým modelom značky Onvo je L60 a bude predstavovať konkurenciu pre Teslu Model Y.

Väčší elektromobil ako Tesla Model Y

Podľa informácií, ktoré zverejnil výrobca by sa Onvo L60 cenou malo dostať na nižšiu úroveň ako vprípade spomínanej Tesly, pričom predaj by mal byť spustený už tento rok vrátane Európy. Pôvodne projekt pre cenovo dostupné elektromobily bol známy najskôr ako Alps, nakoniec však z neho vzišla značka Onvo pre globálny trh a Ledao pre domáci čínsky trh.

Ako uviedol šéf automobilky NIO model L60 značky Onvo má byť podľa neho lepší a lacnejší ako Tesla Model Y. Onvo L60 so svojou dĺžkou 4828 mm, šírkou 1930 mm a rázvorom 2950 mm je vo všetkých parametroch väčší ako spomínaná Tesla.

Vynikajuca efektivita pohonu

Onvo L60 má mať veľmi eefektívny pohon, čoho dôkazom má byť najnižšia spotreba elektrickej energie vrámci triedy. Potvrdzuje to aj koeficient aerodynamické odporu vzduchu, ktorý dosahuje vynikajúcu hodnotu 0,229.

Tento čínsky elektromobil prináša ďalšiu výhodu v porovnaní s konkurenciou, a to je 900 voltová architektúra. Výhodou budú vyššie výkony nabíjania, ktoré zásadne skratia čas potrebný na nabíjanie.

Z hľadiska veľkosti použitých batérií prichádza Onvo L60 so širokou škálou veľkostí batérií, ktoré začínajú na kapacite 60 kWh v prípade základnej verzie, ktorú dopĺňa stredné veľká batéria s kapacitou 90 kWh. Na samom vrchole bude dostupná batéria s kapacitou 150 kWh, ktorá by podľa menej presného čínskeho meracieho cyklu mala zvládnuť dojazd až 1000 km.

NIO je známe predovšetkým svojou expresnou výmenou batérií a rovnako to bude platiť aj pre lacnejšie elektromobily značky Onvo. Európske ceny zatiaľ nie sú známe, avšak na čínskom trhu možno Onvo L60 objednať už za cca 28 100 €.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú