V texte boli použité materiály TASR

Spojené štáty nepodporujú ani neumožňujú útoky vo vnútri Ruska, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí po tom, ako ruské úrady oznámili, že v stredu skoro ráno zostrelili ukrajinské drony, ktoré sa pokúsili zaútočiť na Moskvu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Je na Ukrajine, aby sa rozhodla, ako sa bude brániť pred ruskou inváziou, ktorá sa začala vo februári minulého roka, uviedol hovorca a dodal, že Rusko môže vojnu kedykoľvek ukončiť stiahnutím svojich síl z Ukrajiny.

Spojené štáty, ktoré poskytli Ukrajine masívnu pomoc vo forme zbraní a iného vojenského vybavenia na boj proti ruským agresorom, neustále tvrdia, že nepodporujú útoky na území Ruska.

Kyjev zvyčajne nekomentuje, kto stojí za útokmi na ruské územie, ale zdá sa, že od začiatku mája takéto nálety zintenzívnil. Útoky na krátky čas prerušili lety a spôsobili väčšinou iba menšie škody na budovách.

Dronové útoky medzi Ukrajinou a Ruskom nie sú nič nové

V máji tohto roku bol Kyjev pod útokom dronmi, o čom sme ťa informovali v tomto článku. Incident spôsobil v hlavnom meste určité škody a ukrajinská armáda útok označila ako „masívny“.

Ukrajina však nie je jediná kto sa musí brániť. Karta na fronte sa začína obracať v neprospech Ruska, ktoré taktiež pocítil aké to je byť pod útokom. Len pred niekoľkými dňami Rusko zostrelilo tri ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré sa údajne chystali zaútočiť na objekty v Klužskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska.

Útoky dronov na ruské hlavné mesto sú v uplynulých mesiacoch čoraz častejšie. Hlavné letiská v okolí ruského hlavného mesta v uplynulých dňoch v dôsledku aktivity ukrajinských dronov opakovane uzavreli pre odchádzajúce aj prichádzajúce lety.

Rusko tiež zostrelilo dva ukrajinské drony nad Moskovskou oblasťou a ďalšie dva drony nad Brianskou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou.

Dôvodov na paniku je viac. Ukrajina totiž chystá útok desiatkami tisíc lacných dronov z Číny, ktoré by mohli narobiť riadne škody.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú