V správe boli použité aj materiály TASR.

Nové mobilné telefóny, tablety či digitálne fotoaparáty budú mať výhradne nabíjacie konektory typu USB-C. Vyplýva to z novely nariadenia o sprístupňovaní rádiových zariadení na trhu, ktorú dnes schválila vláda.

Tá vychádza z legislatívy, ktorú Európska únia schválila ešte minulý rok. V praxi nariadenie znamená, že každé zariadenie s nabíjacím výkonom do 100 Wattov bude musieť v prípade nabíjania cez kábel disponovať portom USB-C. V prípade rýchleho nabíjania zariadenie musí disponovať nabíjacím štandardom USB Power Delivery.

Nové nariadenie sa týka predovšetkým používateľov iPhonov, ktorí doteraz namiesto USB-C používajú Lightning. Jednotná nabíjačka bude ale znamenať výrazné zjednodušenie života pre všetkých.

Novela nariadenia podľa TASR ustanovuje požiadavky na spoločný nabíjací port, na spoločný komunikačný protokol nabíjania, možnosti dodania rádiového zariadenia koncovému užívateľovi bez nabíjačky, požiadavky na označovanie nabíjacieho zariadenia a informácie poskytované spotrebiteľom.

Používanie spoločných nabíjacích zariadení pre rôzne typy rádiových zariadení bude viesť k celkovému zvýšeniu pohodlia spotrebiteľov a zníženiu množstva elektronického odpadu, ktorý vzniká z elektrických a elektronických zariadení,“ uviedol Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Povinnosť nabíjacieho portu USB-C z nariadenia vyplýva pre zariadenia ako mobilný telefón, tablet, digitálny fotoaparát, slúchadlá, ručná herná konzola, prenosný reproduktor, elektronická čítačka, klávesnica, myš, mobilný navigačný systém, slúchadlá do uší a laptop.

Nariadenie bude účinné od 28. decembra 2023 (24 mesiacov od vstúpenia európskej legislatívy do platnosti) pre všetky zariadenia okrem laptopov, ktoré sa budú musieť novým pravidlám prispôsobiť do 28. apríla 2026 (40 mesiacov od vstúpenia európskej legislatívy do platnosti).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú