Ruský režim si došliapol už aj na autora populárnej knižnej série Metro – Dmitry Glukhovskeho, ktorého včera v neprítomnosti odsúdil na 8-ročné väzenie. Dôvodom má byť opakované uverejňovanie informácií o ruských vojenských silách, informuje VOA News.

Za kritiku rovno do basy

Glukhovsky bol na súde v Moskve odsúdený v neprítomnosti, zastupovala ho obhajkyňa Veronika Polakova, ktorá v reakcii na rozsudok uviedla, že išlo o politický proces, ktorý nebol v súlade so zákonom.

Rusko expresne po invázii na Ukrajinu prijalo zákon, ktorý umožňuje odsúdiť až na 15 rokov každého, kto šíri nepravdivé informácie o ruskom režime, jeho vojenských aktivitách alebo silách. Glukhovsky bol súdom uznaný za vinného z uverejňovania textov a videí na sociálnych sieťach, v ktorých ruské jednotky na Ukrajine obviňuje z vojnových zločinov.

Novinár a spisovateľ, ktorý sa preslávil predovšetkým knižnou sériou Metro 2033, podľa ktorej neskôr vznikla populárna herná séria, patrí k dlhodobým kritikom Putinovho režimu.V októbri minulého roka ho ruské autority označili ako zahraničného agenta.

Rozsudok s Glukhovskym prichádza len pár dní po tvrdom treste Alexeia Navalneho, člena opozície a jedného z najsilnejších kritikov režimu, ktorému súd minulý piatok predĺžil výkon trestu o 19 rokov za propagáciu a šírenie extrémizmu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú