Francúzske hlavné mesto Paríž sa rozhodlo zaviesť vyššie poplatky za parkovanie pre vozidlá typu SUV. Chce tak bojovať proti čoraz ťažším, väčším a silnejším autám, ktoré podľa tamojších predstaviteľov nemajú v uliciach miest čo hľadať. V utorok to uviedol denník The Guardian, informuje TASR.

Mesto ešte neoznámilo presné parametre, podľa ktorých sa budú SUV posudzovať. Elektrické autá a väčšie rodinné autá pre viacdetné rodiny by však mali byť oslobodené od zvýšených poplatkov za parkovanie, ktoré vstúpia do platnosti 1. januára 2024.

Mestskí poslanci v Paríži nové nariadenia o parkovacej politike jednohlasne schválili ešte v júni. Člen mestskej rady Frédéric Badina-Serpette uviedol, že cieľom je bojovať proti tzv. autoobezite, čiže neúprosnému zvyšovaniu hmotnosti a veľkosti áut vo francúzskych mestách, ale najmä v Paríži.

Počet vozidiel SUV v uliciach Paríža stúpol podľa oficiálnych štatistík za uplynulé štyri roky o 60 %. Tieto autá v súčasnosti tvoria až 15 % zo všetkých 1,15 milióna áut, ktoré vo francúzskej metropole každý večer parkujú.

Mestskí poslanci dúfajú, že zvýšené poplatky odradia potenciálnych majiteľov SUV od kúpy takýchto vozidiel a naopak, povzbudia ich, aby kupovali menšie a ľahšie automobily. Viceprimátor Paríža zodpovedný za verejné priestranstvá a dopravnú politiku David Belliard uviedol, že autá SUV sa „do mestského prostredia veľmi nehodia“.

„Nie sú tu horské ani prašné cesty… V Paríži sú SUV úplne zbytočné. Na dôvažok sú i nebezpečné a ťažkopádne a na ich výrobu sa spotrebúva príliš veľa zdrojov,“ dodal Belliard. The Guardian dodáva, že podobný krok ako Paríž v budúcnosti chystajú aj mestá ako Lyon alebo Grenoble.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú