Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Situácia ohľadom Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) je naďalej „znepokojujúca“. Vo štvrtok to povedal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Situácia sa nijako nezlepšila, uviedol šéf MMAE, ktorý v uplynulých dňoch absolvoval v Petrohrade stretnutie s ruskými predstaviteľmi vrátane šéfa Kremľa Vladimira Putina. MAAE neustále presadzuje vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo ZAES, čo znamená: „žiadny útok na elektráreň a elektráreň nesmie byť použitá ako nástroj na útok,“ vysvetlil Grossi.

Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, no stále ju prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Šéf MAAE verí, že Rusku záleží na bezpečnosti elektrárne, pretože spolupracuje s MAAE. Napriek tomu však podľa vlastných slov nedostal žiadne náznaky, že ruský prezident je pripravený diskutovať s MAAE o definitívnych „parametroch“, ktoré umožnia nájsť bezpečné riešenie pre ZAES uprostred vojny.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú