Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ktorý slovenský operátor je ten najlepší? To je otázka, na ktorú neexistuje len jedna odpoveď – pre niekoho je totiž najdôležitejšia najnižšia cena, pre iného dostatok voľných dát, no opomenúť nesmieme ani samotné pokrytie. Najmä mimo veľkých miest totiž mobilný internet stále často „nešliape“ tak, ako by sme si predstavovali.

Orange tvrdí, že minimálne v treťom z faktorov je slovenskou jednotkou práve on. Dokazovať to má nezávislé meranie renomovanej spoločnosti Systemics PAB.

Najlepšia sieť je tá od Orange – podľa týchto kritérií

Orange pritom ocenienie „The Best Slovakian Mobile Network in the Test“ od Systemics PAB získal aj v roku 2020 a 2021, teraz tak ide o tretie prvenstvo za sebou.

Dôležitý je však pohľad na použitú metriku testu. Ten prebiehal od 16. do 30. júna 2022, pričom výskumníci test vykonávali na rôznych miestach po celej SR – v 24 mestách a aj na cestách medzi nimi. Testovací tým prešiel viac než 6 000 km.

Systemics PAB

Orange porazil Telekom, O2 aj 4ku

V teste Orange získal 930 bodov z oboch kategórií – v hlasových (40 %) aj dátových službách (60 % zo známky). Z meraní vyplýva, že Orange dosahuje najlepšie priemerné rýchlosti sťahovania dát vo veľkých mestách (143,6 Mb/s), malých mestách (91,9 Mb/s) aj na cestách (63,1 Mb/s).

Test porovnával napríklad rýchlosť spojenia hovoru alebo čas, za aký sa uploadol 5 MB súbor. Výsledné body za každú disciplínu potom určili celkové poradie.

Ako ukazuje podrobnejší pohľad na výsledky, Orange bol vo väčšine z týchto testov naozaj lepší ako jeho konkurencia. Výnimku tvorí len upload na cestách, teda medzi veľkými a malými mestami, v ktorých bol oranžový operátor znova najrýchlejší.

„Pozitívna zákaznícka skúsenosť s našimi službami je našou najvyššou prioritou a toto v poradí tretie víťazstvo v medzinárodne uznávanom porovnávacom teste kvality sietí je dôkazom, že to myslíme naozaj vážne. Opätovne obhájiť víťazstvo v tak vyspelom konkurenčnom prostredí nie je jednoduché a vyžaduje si kontinuálne investície, know-how a nasadenie našich tímov.

Teší ma, že táto naša nepretržitá snaha poskytovať zákazníkom tú najvyššiu kvalitu prináša výsledky a tie sú objektívne a opakovane potvrdené aj nezávislou štúdiou,“ povedal Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.

Podobné testy so zásadným problémom

Test, ktorým sa pochválil Orange, uvádza aj ďalšie miesta v porovnaní, no nie konkrétne. „Ostatní operátori“ získali spolu 880, 832 a 606 bodov, no nie je možné zistiť, ktorý z výsledkov patrí Telekomu, O2 a 4ke.

Systemics PAB

Práve to je problém podobných testov – operátori sa nimi v tlačových správach pochvália, len ako podľa použitej metodiky vyhrajú. A ako vysvetľuje napríklad test magazínu CHIP, rozdiely v praxi môžu znamenať len minimálny rozdiel v rýchlosti alebo 1 zlyhané volanie z 10 na vidieku.

Je však pravdou, že Orange už vyhral viac podobných testov aj práve podľa metodiky CHIP alebo Opensignal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú