Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jedinečná služba v podobe satelitného internetu Starlink od americkej súkromnej spoločnosti SpaceX poriadne zlacnela. V niektorých krajinách dokonca až o polovicu, informuje The Verge. Oveľa prívetivejšia cena prišla aj na Slovensko, kde firma potrebuje naplniť svoje nevyužité kapacity.

Obrovská zmena

Starlink mesačný poplatok za svoje služby najprv pred niekoľkými mesiacmi zvýšil kvôli inflácii, to sa však netýkalo všetkých krajín. Tentoraz ale firma zmenila stratégiu a ceny drasticky znížila. Predplatné v pôvodnej výške 99 € kleslo, ako informuje firma prostredníctvom e-mailu zákazníkov, len na 60 € mesačne.

K znižovaniu cien dochádzalo na základe stavu lokálnych trhov a preto nie je všade rovnaké. V Nemecku napríklad klesla cena zo 110 € na 80 € mesačne, u našich susedov v Poľsku nas 230 zł, čo je približne 48 €. Zmeny sa pritom netýkajú len klasickej stacionárnej služby, ale napríklad aj prenosného Starlinku pre karavany.

FonTech

Oveľa lepšie sú na tom aj ceny pre úplne nových zákazníkov, ktorí si musia zaplatiť aj za hardvér. Kým začiatkom roka sme na úvod zaplatili aj s dopravou takmer 600 €, noví zákazníci zaplatia za terminál s routerom a kabelážou „len“ 350 €. Dopravu navyše viac nie je nutné platiť, spoločnosť má skladiská v Európe a nie je nutné čakať na dodávku priamo z USA.

Už aj lode a lietadlá

Starlink začali len nedávno oficiálne využívať aj lode a lietadlá, ktoré ale platia za službu úplne iné ceny. Cena hardvéru totiž v tomto prípade dosahuje až 10 000 € a mesačný poplatok zase 5 000 €. Už od budúceho roka tak bude možné využiť Starlink prakticky kdekoľvek na mori a firma sľubuje rýchlosti do 350 Mbps.

Čakajú nás obmedzenia?

Mnohí používatelia začali veľmi rýchlo špekulovať o možnosti zavedenia dátových balíčkov, ktoré by obmedzili maximálne prenášané gigabajty. Túto metódu používajú aj konkurenti Starlinku, ktorých ceny sa pohybujú na niekoľkonásobne vyšších číslach. Nie všetci ale súhlasia a je pravdepodobné, že Starlink len chce viac využiť dostupnú kapacitu svojich satelitov.

Hustota používateľov je totiž v Európe pomerne nízka, keďže má kontinent o poznanie lepšiu internetovú infraštruktúru a pokrytie optikou. V krajinách ako Slovensko je navyše 100 € mesačne pre väčšinu ľudí priveľa a zníženie mesačného poplatku spolu s počiatočnou cenou, môže zásadne pomôcť v raste. Čo sa stane s rýchlosťami, je zatiaľ otázne.

SpaceX/Twitter

V Spojených štátoch naopak problémy s hustotou používateľov už nastali, kvôli čomu je Starlink pre niektorých z nich prakticky nepoužiteľný. Jediným možným riešením zo strany spoločnosti je momentálne intenzívne vynášanie ďalších satelitov a tiež odštartovanie úplne novej generácie týchto družíc.

Satelity Starlink V2 mali pôvodne lietať len na rakete Starship, keďže sú pre Falcon 9 pomerne ťažké a predovšetkým priveľké. Keďže však Starship mešká a zatiaľ sa len chystá na svoj prvý orbitálny let, spoločnosť sa rozhodla pre úpravu rozmerov tých družíc, ktoré poletia na rakete Falcon 9, vysvetľuje portál SpaceNews.

 už vyniesla do vesmíru tisícky družíc v prvej generácii, avšak druhá generácia ju absolútne prekoná. Má sa totiž skladať z 30 000 satelitov a skôr či neskôr sa jej bude musieť uchopiť Starship pre svoju nižšiu výslednú cenu a vyššiu kapacitu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú