Muskova kozmická spoločnosť SpaceX sa od začiatku tvárila, že poslala terminály Starlink na pomoc Ukrajine čisto na vlastné náklady. Ako však informuje The Verge, opak je pravdou a za túto pomoc zaplatila čiastočne nielen vláda Spojených štátov, ale dokonca aj niektoré európske krajiny.

1 500 $ za kus

SpaceX poslal na Ukrajinu celkovo až 3 667 terminálov satelitného internetu Starlink, pričom vláda USA podľa The Washington Post zaplatila za 1 333 z nich sumu 1 500 amerických dolárov za kus, teda prispela celkovou sumou 2 milióny $. Zákazníkom firma predáva terminály za približne 500 €, náklady na výrobu sú však oveľa vyššie.

Podľa nedávnej správy z februára stojí výroba jedného terminálu približne 1 000 $. To by znamenalo, že vláda v skutočnosti tieto jednotky čiastočne preplatila.

Nie je však známe, či úrad uhrádzal aj mesačný poplatok vo výške 110 $ a podľa správy z Washington Post je úrad ochotný zaplatiť ďalších 800 000 $ za transport dodaných terminálov.

Ako ale píše CNET, na Starlink terminály pre Ukrajinu prispelo aj Francúzsko a pravdepodobne Poľsko. Portál zároveň dodáva, že celková pomoc mohla dosiahnuť sumu až 15 miliónov $ a bola možná vďaka množstvu akcionárov pomáhajúcich s obstarávaním, medzinárodným transportom či následnou pozemnou prepravou.

Straty sú naďalej obrovské

Rozhodne však SpaceX na základe týchto noviniek nemožno nazvať chamtivým, pretože v rámci celého projektu Starlink je takáto výpomoc len kvapkou v mori. Firma totiž stráca peniaze nielen na každom predanom termináli, ale tiež na vynášaní satelitov a to rádovo v miliónoch.

Spoločnosť operuje na orbite s približne 2 000 satelitmi Starlink, ktoré tam vyniesli na raketách Falcon 9. Interne pritom stojí každý let tejto rakety približne 30 miliónov $ a projekt ich má za sebou desiatky.

Presná suma samotných satelitov známa nie je, no rozhodne nie je zanedbateľná a naštartovanie ich sériovej výroby, v kombinácii s ostatnými výdavkami, zanechalo projekt v mínuse niekoľkých miliárd.

Starlink

Obrovské peniaze navyše tečú aj do projektu jedinečnej rakety Starship, ktorá má ale potenciál všetko následne zmeniť a takmer úplne eliminovať náklady na vynášanie satelitov. Momentálne SpaceX žije predovšetkým z komerčných letov rakety Falcon 9, či už s družicami alebo astronautmi – ako vládnymi pre NASA, tak aj súkromnými.

V prípade núdze môže Musk predávať svoje podiely akcií v Tesle a financovať z nich SpaceX. Túto možnosť si ale odkladá na neskôr, keď sa Starship naplno rozbehne a bude nutné financovať kolonizáciu Marsu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú