Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Telekom od 1. mája 2022 zvýši aj ceny domáceho internetu, či už prostredníctvom optiky alebo metalických káblov (ADSL a VDSL). Drahší bude aj Magio internet vzduchom aktuálne šírený cez LTE, ale do pevného domáceho Wi-Fi routra.

Operátor ako dôvod zmeny mesačných poplatkov uvádza infláciu a zvyšujúce sa ceny elektrickej energie. Pripomíname však, že Telekom nie je zďaleka jediný – pri mobilných službách zdraželi všetci štyria slovenskí operátori a v konkurencii fixného domáceho internetu je to podobné.

Od marca je drahšie UPC a prakticky to isté platí aj pre balíčky internetu Home Safe Fiber od Orange.

Podobne ako oni, aj Telekom zdražovanie kompenzuje aspoň vyššími rýchlosťami alebo väčším objemom dát. Ešte lepšiu ponuku je možné získať s balíčkom Magenta 1, ktorý kombinuje domáci internet, Magio TV a mobilnú SIM do jednej konvergentnej ponuky.

NEPREHLIADNI:
Paušály zdražuje už aj Telekom. Dá ti ale viac dát a férovejší obchod ako Orange (+podrobnosti)

Drahší, ale aj rýchlejší domáci internet

Najobľúbenejšie optické internety s dvoma základnými rýchlosťami od Telekomu zdražujú každý o 1 euro mesačne. Druhý najrýchlejší OptikNET EXTRA bude od mája drahší o 2 € mesačne a za gigabitový vrchol ponuky si zákazníci priplatia až tri eurá.

Pri základnom internete a pri maximálnom operátor nezvyšoval rýchlosť downloadu. Zvýšil len upload. Všetky zmeny prehľadne zobrazuje tabuľka nižšie.

Magio internet vzduchom, teda „LTE na doma“ má taktiež nové ceny. V najnižšom programe však prišlo aj k navýšeniu voľného objemu dát.

Pri tomto type internetu nie je neobmedzené pripojenie zvykom ani u konkurencie, výnimkou je 5G na doma od SWAN-u s výrazne obmedzeným pokrytím. Ceny výhradne dátových SIM kariet bez volaní a SMS, vhodných napr. do tabletu alebo Wi-Fi hotspotu telekom nezvyšoval, už dávnejšie však oznámil navýšenie dát.

S metalikou už veľa vody nenamútiš

Optika však ani dnes nie je dostupná v úplne všetkých lokalitách a pri fixnom LTE zas môže mnohým prekážať obmedzený objem dát na daný mesiac. Riešením je tak napríklad drahý satelitný internet Starlink od SpaceX alebo zastarané ADSL a VDSL pripojenie, hoci s nízkymi rýchlosťami.

Aj túto ponuku Telekom zdražuje o už obligátne euro. Rýchlosti pritom (na rozdiel od optiky) nezvyšoval, dôvodom však má byť limit samotnej technológie. Vyššie rýchlosti ako aktuálne skrátka už na metalických kábloch vraj ponúknuť nemožno.

Čo robiť, ak so zdražovaním nesúhlasíš

Navýšenie cien je zásadnou zmenou podmienok ponúkanej služby. Operátori v takomto prípade musia dať zákazníkom možnosť bezplatne a bez akýchkoľvek zmluvných pokút ukončiť užívanie služieb.

Keďže nové ceny nabiehajú pre nových aj aktuálnych zákazníkov od 1. mája 2022 (alebo od najbližšieho zúčtovacieho obdobia po tomto dátume), odstúpenie od zmluvy musíš ohlásiť najneskôr do 30. 4. 2022.

Skontroluj si svoj router

Zaujímavosťou je aj zmena pri prenájme zariadení, teda v tomto prípade routerov. Telekom bude na optike bude od programu IDEÁL a vyššie ponúkať už iba „prémiový“ router. Pre každý z najvyšších programov na každej technológii bude úplne zadarmo.

Zmena je dôležitá kvôli navyšovaniu rýchlostí. Prémiový router by malo okrem duálneho 2,4 a 5 Ghz spektra ponúkať aj novú Wi-Fi 6, aby bolo možné pripojenie využívať naozaj naplno.

Telekom však priznáva, že môžu nastať prípady, kedy sa pri májových zmenách zákazníkovi zvýši rýchlosť na vyššiu úroveň, ako zvláda jeho aktuálny starý router. V tom prípade zariadenie zákazníkovi vymení, zatiaľ tak ale nebude robiť proaktívne. Rýchlosti ti teda odporúčame skontrolovať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú