Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Len dve veľmoci na svete sú schopné udržať svoje velenie nažive vo vzduchu aj po prípadnej jadrovej vojne, na ktorú sa už desaťročia preventívne pripravujú takmer všetky krajiny – či už je to v podobe civilných bunkrov, zásob, protivzdušnej obrany alebo, v tomto prípade, lietajúcich pevností.

A kým Spojené štáty majú pripravený Boeing E-4, Rusko pracuje s lietadlami Iľjušin Il-80, o ktorých v porovnaní s tými americkými tak veľa nevieme a majú zaujímavú históriu, informuje Interesting Engineering. Ako sa totiž nedávno ukázalo, spoľahlivosť modernej ruskej techniky je vysoko otázna a inak na tom nemusí byť ani táto lietajúca pevnosť, ktorú Rusi rozkrádajú počas údržby.

Dokážu veliť po jadrovej vojne – ale komu?

Ruské lietadlo Il-80 je modifikovaným komerčným transportom Il-86, ktorý je v službách leteckej dopravy už od roku 1980 a Sovietsky zväz ich vyrobil až 106, pričom dnes sú v službe posledné tri kusy. Na druhej strane Il-80 vyrobila spoločnosť Iľjušin len štyri kusy a v porovnaní s komerčným strojom má množstvo vylepšení a špecifických vlastností.

Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia

Americký Boeing E-4 je zase vyvinutý na základe komerčného lietadla Boeing 747, ktoré je vyrábané od roku 1968 až dodnes, avšak s množstvom zmien. Vládny E-4 dostal, rovnako ako Il-80, štyri kusy a už na prvý pohľad je možné oba stroje od tých komerčných rozlíšiť podľa hrbu na vrchnej časti, v ktorom sa nachádzajú systémy pre komunikáciu so satelitmi.

Obe lietadlá sa na seba navyše podobajú a jednou z kľúčových vlastností je schopnosť vydržať vo vzduchu čo najdlhšie. Rekord Boeingu E-4 je momentálne 35,4 h za pomoci dočerpania paliva počas letu, pričom na kompletné doplnenie nádrží sú potrebné dva plne naložené tankery KC-135 – nie je jasné odkiaľ by v prípade jadrovej vojny štartovali, no tieto lietadlá majú aj iné využitia. Pri dostatku paliva má ale Boeing E-4 vydržať letieť celý týždeň a obmedzuje ho len postupná spotreba maziva motorov.

Rozkradli ho počas údržby
Tento článok je dostupný členom Fontech PREMIUM

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú