Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kým ešte v nedávnej minulosti zisky a počty predplatiteľov Netflixu a ďalších streamovacích služieb rástli závratným tempom, konkurencia v segmente sa v posledných dvoch rokoch výrazne zvýšila a na trhu sa objavili noví silní hráči.

Spanilá „pandemická“ jazda Netflixu sa skončila tvrdým nárazom na realitu, ktorej výsledkom bol kolaps akcií služby aj argumentácia silnou konkurenciou. Tú mimochodom streamovací gigant až doposiaľ nikdy nespomínal a vrchní predstavitelia cielene vytvárali falošný dojem, že plánom spoločnosti nikto a nič ublížiť nemôže.

Príchod veľkých platforiem i rýchla adaptácia lokálnych videoslužieb majú za následok, že z pomyselného koláča si už dnes ukrajuje citeľne viac platforiem než v nedávnej minulosti.

Multimediálne korporácie sa navyše neboja spájať sily, utrácať miliardy a za cenu krátkodobých strát posilňovať svoju budúcu pozíciu s vidinou stabilných príjmov prúdiacich zo širokej základne predplatiteľov. V uplynulých mesiacoch obrovské akvizície sfinalizovalo hneď niekoľko silných hráčov, ktorí sú odhodlaní šliapnuť na päty vedúcemu Netflixu.

S Amazonom bude treba počítať

Len pár dní dozadu Amazon uzavrel akvizíciu jedného z najstarších a najväčších filmových štúdií Hollywoodu – MGM. Obchod v hodnote 8,45 miliardy dolárov bol oznámený ešte v máji minulého roka a spoločnosti čakali, či transakciu nenapadnú protimonopolné úrady. Nič také sa nestalo a MGM sa stane súčasťou filmových štúdií Amazonu a jeho streamovacej platformy Prime Video.

Určite nezmeškaj
Poznáme odpovede: Koľko vrazia Netflix či Disney do exkluzívneho obsahu a aké novinky za to uvidíš?

Pre Amazon ide o dôležitý strategický krok. Knižnica Prime Video sa po príchode platforiem ako Disney+, Peacock či Paramount+ v uplynulých mesiacoch začala dramaticky zmenšovať, nakoľko noví hráči si svoj obsah začali združovať pod vlastnou službou.

Amazon Prime Video

Cez miliardový obchod, ktorý je mimochodom druhým najväčším v histórii Amazonu, si spoločnosť zabezpečila práva na približne 17 000 epizód seriálov a 4 000 filmov. Nechýbajú medzi nimi ikonické značky ako James Bond, Ružový panter, Rocky, Mlčanie jahniat či seriály Príbeh služobníčky alebo Fargo.

Amazon však za mamutiu investíciu nezískava iba filmy a seriály, ale tiež prístup k talentom, dlhoročným skúsenostiam a technológiám filmových štúdií patriacich pod MGM, čo môže v budúcnosti výrazne posilniť jeho konkurencieschopnosť, predovšetkým pri kvalite svojho obsahu.

HBO Max má Warner Bros. a po novom tiež Discovery
Tento článok je dostupný členom Fontech PREMIUM

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú