Do Zeme narazil ďalší asteroid, tentoraz však len dve hodiny po tom, čo sa ho astronómom podarilo objaviť. Pri vstupe do atmosféry sa pohyboval extrémne vysokou rýchlosťou, čo prispelo k jeho rozpadnutiu sa v atmosfére, informuje Jerusalem Post.

Zvyšky mohli dopadnúť

Asteroid 2022 EB5 s priemerom približne troch metrov bol objavený 11. marca a smeroval priamo k Zemi, pričom už dve hodiny po jeho detekcii narazil vysokou rýchlosťou do jej atmosféry a rozpadol sa na oblohe medzi Grónskom a Nórskom, severne od Islandu, pričom nie je jasné, či mohli jeho úlomky prežiť – je to ale pravdepodobné.

Tesne pred vstupom do nízkych vrstiev atmosféry sa pohyboval asteroid 2022 EB5 rýchlosťou vyše 18 km/s, teda približne 75 000 km/h. Satelity pritom spoľahlivo zhoria v atmosfére aj pri oveľa nižších orbitálnych rýchlostiach, do 30 000 km/h.

Ľudia z Islandu hlásili, že počuli výbuch a videli aj jasný záblesk svetla na oblohe, pričom Medzinárodná meteorická organizácia hľadá svedectvá, ktoré chce následne archivovať. Jedna sa o doteraz len piaty asteroid, ktorý bol objavený pred nárazom, vysvetľuje fyzika a amatérsky astronóm Tony Dunn.

Zatiaľ sme mali šťastie

Dve hodiny pred nárazom ho objavil maďarský astronóm Krisztián Sárneczky, ktorý získal za svoju prácu v minulosti množstvo ocenení a podieľal sa aj na objavení a identifikácii stoviek malých planét v našej Slnečnej sústave.

Niekedy si však asteroidy všimneme až po tom, čo preletia okolo Zeme. Takýmto prípadom je aj 2019 OK s priemerom 100 m, čo je dostatok na spôsobenie lokálnej katastrofy, ktorý preletel okolo Zemi vo vzdialenosti len 70 000 km a vôbec sme si nevšimli, že sa k nám blíži.

Dôvodom je, že asteroidy blížiace sa z niektorých smerov pôsobia, akoby sa vôbec nehýbali. K podobným incidentom došlo aj v roku 2021 s asteroidmi 2021 SG a 2021 UA1, ktoré prišli smerom od Slnka. To svojim jasom znemožnilo ich pozorovanie a včasné varovanie, pričom podobne na tom bol aj meteor Čeľjabinsk, ktorý explodoval nad ruským územím v roku 2013 a tlakovou vlnou rozbil okná, zranil niekoľkých ľudí a dokonca spôsobil pád strechy, spomína Time.

Mnohí odborníci sa zhodujú v tom, že ľudstvo potrebuje vytvoriť planetárnu obranu a vyvinúť technológie, ktoré nás ochránia pred blížiacimi sa asteroidmi. NASA za týmto účelom testuje sondu DART, ktorú vyniesla do kozmu raketa Falcon 9 a pokúsi sa zmeniť dráhu asteroidu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú