Ruská cenzúra siahla po doteraz najvýraznejšom kroku. Ako informovala štátna tlačová agentúra RIA Novosti, ruský cenzorský úrad Roskomnadzor sa „rozhodol zablokovať prístup na sieť Facebook v Rusku“.

Správa je stará len niekoľko desiatok minút, možno ju však považovať za oficiálne potvrdenú.

Rusi sa tak už na Facebook nepripoja a budú opäť o čosi viac ukrátení o objektívne informácie o vojne na Ukrajine, ktorú rozpútal ich prezident Vladimir Putin. Štátne médiá o nej informujú len nekriticky a idú na vlne „špeciálnej operácie“, čím klamú o skutočných počtoch obetí medzi Ukrajincami, ale aj v ruskej armáde.

Ktokoľvek v Rusku proti vojne a invázii protestuje, môže vďaka Putinovmu režimu skončiť vo väzení, organizátorom dokonca hrozí až 15 rokov za mrežami.

„Od októbra 2020 bolo zaznamenaných 26 prípadov diskriminácie ruských médií a informačných zdrojov zo strany Facebooku. V posledných dňoch sociálna sieť obmedzila prístup k účtom: televízny kanál Zvezda, tlačová agentúra RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, informačné zdroje Lenta.ru a Gazeta.ru.

Vyššie uvedené obmedzenia zakazuje federálny zákon č. 272-FZ – O opatreniach na ovplyvňovanie osôb zapojených do porušovania základných ľudských práv a slobôd občanov Ruskej federácie – prijatý okrem iného s cieľom predchádzať porušovaniu kľúčových princípv voľného toku informácií a neobmedzeného prístupu ruských používateľov k ruským médiám na zahraničných internetových platformách,“ píše Roskomnadzor na Telegrame, na status u nás upozornil Denník N.

Úrad zrejme naráža niekoľko stránok a statusov, ktoré Facebook vymazal kvôli šíreniu konšpirácií. Sieť v Rusku zrejme bude naďalej dostupná cez VPN, to však nie je riešenie, po ktorom by siahali milióny Rusov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú