Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Preteky najväčších rakiet v histórii ľudstva pokračujú, úplne prvé štarty Starship a SLS sa môžu oba konať už v marci, píše Space News.

Elon Musk tak má so svojou kozmickou firmou SpaceX šancu poraziť najväčšiu vesmírnu agentúru na svete, NASA.

Starship začne vynášať Starlink

V Starbase to vyzerá tak, že sa rýchly vývoj vyplatil a právnik SpaceX William Wiltshirea pre Federálnu komisiu pre komunikácie (FCC) potvrdil, že firma môže začať vynášať svoju druhú generáciu satelitov Starlink už v marci, píše NASASpaceFlight.

Tieto družice sú však v porovnaní s ich predchodcami väčšie a ťažšie, pričom aktuálny Falcon 9 ich na obežnú dráhu vyniesť nedokáže. To znamená, že na scénu prichádza nákladná verzia Starship, ktorá nedávno prešla veľkými zmenami.

Počas svojho prvého orbitálneho letu však takéto satelity vyniesť nemôže, pretože prototyp Ship 20 (jej druhý stupeň) zatiaľ nie je vybavený funkčným nákladným priestorom.

NASASpaceflight/Youtube

Nasledujúce kusy sú však už v štádiu stavania, pričom rastú pomerne rýchlo. Firma momentálne čaká na obnovenie licencie zo strany Federálneho leteckého úradu, ktorého termín sa presunul na 28. február. Momentálne má povolené vyniesť na orbitu spolu až 4 408 satelitov, pomocou Starship však chce vyniesť ďalších 29 988 na orbity od 340 do 614 km a keďže je ich raketa novej generácie takmer pripravená, žiadajú FCC o rýchle udelenie povolenia.

NASA je im v pätách

Na svoj inauguračný let sa chystá aj ďalšia obrovská raketa, SLS. Tú však nezdržujú povolenia, ale technické problémy a meškanie s konštrukciou mnohých komponentov. Prvá raketa tohto typu je už vybudovaná, no stretli ju problémy s jedným z raketových motorov RS-25, ktoré poháňajú jej prvý stupeň a v minulosti ich využíval aj Raketoplán.

NASA / Youtube Screenshot

Ako píše Space News, NASA očakáva uprostred februára kľúčový test, v rámci ktorého raketu naplní palivom a nacvičí si odpočítavanie. Ak počas tejto skúšky nedôjde k žiadnej vážnejšej chybe či zlyhaniu, k vôbec prvej misii lunárneho programu Artemis dôjde už v marci – konkrétny termín agentúra upresní až po teste.

Misia je ale obmedzená výkonom horného stupňa rakety a vďaka požiadavke na dopadnutie do mora počas dňa, je štart v marci obmedzený na 12. až 27. marec. Odborníci však predpokladajú, že počas posledného testu ešte k nejakým problémom príde a štart v marci je teda nich nereálny.

Nemá dostatok astronautov

Tak či onak, program Artemis, ktorý má dostať ľudí naspäť na Mesiac a tentoraz umožniť aj dlhodobú prítomnosť, sa rozbieha. Ako ale informuje Futurism, NASA čelí extrémne nízkemu počtu profesionálnych astronautov vo svojej zálohe.

NASA

Momentálne ich má 44, pričom počas vrcholu v roku 2000 ich mala až 150. Z väčšej časti za to môžu obmedzenia z hľadiska financií, ktorým musí táto vesmírna agentúra čeliť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú