Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovákov, ktorí ešte pravidelne sledujú ranné čísla o nových nakazených ochorením COVID-19, dnes vystrašil údaj o 15 278 nových infekciách potvrdených PCR testami za štvrtok. Išlo by o vôbec najvyšší prírastok za celú dobu pandémie od marca 2020. Navyše v čase, kedy vláda opäť vyhlásila lockdown kvôli preplneným nemocniciam s nedostatku pľúcnych ventilácií.

Tento údaj však nie je úplne presný, informuje Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku. Skutočný počet ľudí, ktorým včera potvrdili koronavírus, môže byť nižší aj rádovo o tisíce pacientov.

Dôvodom nepresnosti je fakt, že k dátam zo štvrtka 2. decembra (ktoré sa Slováci dozvedeli dnes ráno) Úrad verejného zdravotníctva pripočítal aj pozitívne testy, ktoré do systému chybou informačného systému neprišli ešte 30. 11. 2021.

Inak povedané, 30. 11. boli chybne reportované nižšie dáta, ako mali byť v skutočnosti, a dnes zas vyššie. Celkový počet reportovaných nakazených by však mal „približne“ sedieť, hoci Ministerstvo nevylučuje dobeh vzniknutej situácie a mierne odchýlky v ďalších dňoch.

Pohľad na reportované dáta však 30. novembra, ani v dňoch pred týmto dátumom neukazuje výrazne nižšie čísla – 29. 11. pribudlo vyše 7 000 a 30. 11. cez 9 500 pacientov, dnešných vyše 15 000 tak nemusí byť výrazne nadhodnotených. Úrady však nevysvetľujú, koľko nakazených pôvodne naozaj chýbalo (a dnes pribudlo navyše). Do reálneho stavu pandémie tak vnesú viac svetla až ďalšie dni.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú