Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Netflix naďalej pokračuje v snahe obnoviť si reputáciu čo sa filmov týka. Častejšie totiž zaznievajú hlasy, že okrem seriálových hitov vie len veľmi sporadicky vyprodukovať film, ktorý by sa stal divácky, ale aj komerčne úspešnou snímkou.

Ešte na začiatku roka Netflix v nadupanom videu divákom sľuboval bezprecedentný nával filmových noviniek, vďaka ktorým sa chcel zbaviť nálepky seriálového špecialistu. Úspešnému roku mali dopomôcť aj také herecké hviezdy ako Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Ryan Reynolds, Dwayne „The Rock“ Johnson alebo tiež John David Washington.

Netflix

Práve posledný menovaný, ktorého otcom je obľúbený herecký veterán Denzel Washington, a naposledy sme si ho mohli vychutnať v minuloročnom akčnom sci-fi hite Tenet od Christophera Nolana, sa nám predstavil v najnovšej premiére očakávaného počinu Beckett na Netflixe.

Aj v tomto prípade štart filmu sprevádzala vydarená upútavka sľubujúca autentický politický triler o sprisahaní z najvyšších miest, nanešťastie sa však opäť ukazuje, že Netflixu očividne stačí dosadiť do filmu známe herecké meno, nalákať naň čo najviac divákov a s výslednou kvalitou si už streamovací gigant príliš veľkú hlavu nerobí.

Nevýrazná pocta klasikám

Ešte pred premiérou filmu sa pritom neznámy taliansky režisér Ferdinando Cito Filomarino zastrájal, že Beckett bude poctou klasikám zo 70-tych rokov a zamotanou konšpiráciou o sprisahaní zo strany americkej politickej elity.

Úvod filmu, v ktorom hlavný hrdina na dovolenke v Grécku so svojou priateľkou (Alicia Vikander) uprostred noci stane účastníkom desivej autonehody pritom vyznieva sľubne.

Rovnako záhadne pôsobia aj ďalšie okolnosti a čriepky hádanky, ktoré si Washington alias Beckett musí po prebudení v nemocnici a následnom konflikte s miestnou políciou okamžite skladať. Divák je úmyselne nechaný v nevedomosti a hlad po ďalších informáciách je jednoznačným hnacím motorom úvodnej polovice filmu.

Európsky „slow-burn“

Zasadenie deju do exotického, aj keď sychravého Grécka, rovnako pridáva na autentickosti, kedy neopozerané prostredie hrá v prospech filmárov. Tvorcovia divákov priamo úmerne dávkujú tú správnu, niekedy až pochmúrnu atmosféru, ktorá začína prakticky hneď po krátkom úvodnom prológu.

Napriek rýchlemu preklopeniu deja do momentu, kedy sa Beckett po autonehode ocitá sám v miestnej nemocnici, sa film nikam neponáhľa a pri hľadaní pravdy dáva priestor diváckej fantázii.

Atmosféru prostredia podporujú aj domáci herci a ich postavy z gréckeho vidieka, ktorým hlavný hrdina vôbec nerozumie. Dialógy v gréčtine zároveň ostávajú bez prekladu, vďaka čomu sú motívy miestnych voči Beckettovi nejasné a divák sa tak môže vžiť do jeho pocitov neistoty a strachu.

Film sa zároveň celý čas snaží pôsobiť naturálne a Becketta nevykresľuje ako osobu s charakterom a schopnosťami akčného hrdinu, ale ako obyčajného IT-čkára, ktorého nekoordinované pohyby pri záchrane a úteku pôsobia niekedy až smiešne.

Prístup k hlavnej postave je osviežujúci, predovšetkým keď si divák nikdy nemôže byť istý, ako sa budú veci vyvíjať. Akonáhle sa Beckett v úvodných dvoch tretinách filmu dostane do súboja so svojimi prenasledovateľmi, väčšinou to končí útekom a zúfalým krikom o pomoc.

Netflix

Postava Becketta však postupne dostáva aj charakterný a odvážnejší upgrade a na to, aby sa vysporiadal s nelichotivou situáciou, bude musieť nakoniec zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a pobiť sa o ňu.

Nevýrazný Washington

Angažovanie Johna Davida Washingtona malo byť veľkým lákadlom pre divákov, ktorí ho už mohli vidieť ako v akčnej (Tenet), tak aj dramatickej rovine (BlacKkKlansman). Práve tieto dva prvky mali tvoriť hlavnú charakterovú črtu postavy Becketta. Musíme však skonštatovať, že rola outsidera v thrillerovej linke z prvej polovice filmu mu absolútne nevyšla.

Jeho stvárnenie je častokrát mdlé a nezáživné, čo v nás vyvolalo nezáujem o jeho osud. V poslednej tretine sa v Beckettovi postupne začne prebúdzať hnev a túžba ukončiť tento zúfalý boj. Konečne sa tak dostáva do akčnejšej polohy, ktorá mu rozhodne sadla viac.

Netflix

Celá akčnejšia časť filmu začína presunom príbehu do slnečnejších Atén, kde sa hlavnému hrdinovi má stať útočiskom americká ambasáda. Práve tu sa prostredníctvom dôležitej vedľajšej postavy v podobe Tynana (Boyd Holbrook známy z prvých sérií Narcos) začína rozplietať zamotaná konšpiračná sieť vedúca k pochopeniu Beckettovej situácie.

Neuspokojivé vyvrcholenie

Práve tá je však po boku nevýrazného Washingtona najväčším sklamaním filmovej novinky. Žiadne napínavé finále sa totiž nekoná, scenáristi neponúkajú ani žiadnu výraznejšiu finálnu pointu, čo je na konšpiračný film postavený na hádankách neodpustiteľný problém. Okrem veľmi jemnej transformácie charakteru Beckettovej postavy sa tak vo filme prakticky nič výraznejšie nemení.

Vo všeobecnosti možno povedať, že najväčšou slabinou filmu je práve jeho scenár, ktorý hneď na začiatku rezignoval na akékoľvek zapojenie Beckettovej priateľky do hlavnej príbehovej línie a stáva sa tak, bohužiaľ, pre film absolútne nepodstatnou. Divák si tak nestihne k dvojici vytvoriť žiadny emocionálny vzťah a to je v prípade Alicie Vikander tak trochu gól do vlastnej bránky.

Netflix/úprava redakcie

Problémom sú tiež motívy niektorých postáv a chýbajúca logika v ich správaní. Platí to aj pre postavu pracovníka americkej ambasády (Boyd Holbrook), ktorého pohnútky ostávajú pre diváka záhadou aj po skončení filmu. Celý zmysel obsadenia A-čkových hercov do vedľajších postáv tak treba hľadať asi len v snahe prilákať k obrazovke čo najviac divákov.

V konečnom dôsledku tak musíme skonštatovať, že veľký prevrat v tvorbe Netflixu sa zatiaľ nekoná a prehlbuje tak svoju súčasnú krízu vo filmovej produkcii.

Samotný režisér Ferdinando Cito Filomarino, ktorý mal v pláne natočiť politický triler na európsky artový štýl, zrejme nebude spokojný s ohlasmi na svoj iba druhý celovečerný film a najsvetlejším momentom kariéry zatiaľ ostáva režisérska spolupráca na oceňovanom filme Call me by your name.

Beckett je tak vo výsledku ďalším z radu rýchlokvasených snímok, ktoré okrem známeho hereckého mena nemajú čo ponúknuť. Kto si od novinky sľubuje kvalitný politicky ladený triler zo starej školy, zostane sklamaný a s Beckettom by v konečnom dôsledku ani nemal strácať čas.

HODNOTENIE

5/10

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú