Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Už vieme, že Windows 11 zvolí pri aktualizácii identickú stratégiu, akou išiel pri prechode na desiatku – prechod medzi operačnými systémami bude zdarma, a to aj pri Windows 7 prvotne vydanom ešte v roku 2009.

Sedmička je legendou a vedľa Windows XP ide o systém, ktorý si najdlhšie drží svoje fanúšikovské jadro. Bude teda 11-ka práve tým variantom, ktorý ich presvedčí k aktualizácií? Najnovšie informácie portálu PC Gamer naznačujú, že je tu jedna prekážka, ktorá by opäť mohla od toho odrádzať.

Portál sa pritom odvoláva na oficiálnu FAQ dokumentáciu Lenova. Podľa nej bude Windows 11 na zariadeniach so sedmičkou možné nainštalovať len ako úplne novú/čerstvú inštaláciu. To znamená, že nepôjde o upgrade ako z Windows 10, kde všetky súbory a väčšina nastavení ostane zachovaná.

V tomto prípade teda nejde o doslovnú a jednoduchú aktualizáciu. Používatelia si budú musieť dať pozor na zálohovanie osobných súborov, o ktoré by pri nesprávnom zaobchádzaní počas úplne novej inštalácie mohli prísť.

Na druhej strane sa vyzdvihuje otázka, kto z používateľov Windows 7 bude schopný prechodu. Operačný systém bol totiž predstavený už v roku 2009, pričom štandard TPM 2.0, ktorý Windows 11 vyžaduje, až v 2014. Väčšina strojov určených pre Windows 7 teda minimálne požiadavky na spustenie novej verzie operačného systému aj tak nespĺňa.

Na druhej strane tu je ale tvrdé fanúšikovské jadro, ktoré na sedmičku nedá dopustiť a má ju nainštalovanú aj na najnovšom hardvéri využívanom v roku 2021.

Zdroje: PC Gamer, Lenovo

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú