Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jeden z trojice prvých astronautov misie Apollo 11, ktorá ako prvá dosiahla povrch Mesiaca s ľudskou posádkou, je navždy preč. Astronaut Michael Collins dnes zomrel v úctyhodnom veku 90 rokov na rakovinu, informuje The Guardian.

Michael Collins v roku 1969 pilotoval veliteľský modul, ktorý dopravil troch astronautov na obežnú dráhu Mesiaca. Kým Buzz Aldrin a dnes už zosnulý Neil Armstrong nasadli do lunárneho modulu a pristáli na jeho povrchu, Collins čakal na obežnej dráhe. Pre všetkých troch šlo o druhý a zároveň posledný vesmírny let v živote, avšak historicky jeden z najdôležitejších.

Podľa rodinného vyhlásenia strávil Collins svoje posledné chvíle s rodinou. Tá spomína na jeho osobnosť a múdrosť, ktorú nadobudol pohľadom na Zem z kozmu a hľadením na pokojné vody z paluby svojej rybárskej lode.

Astronauti misie Apollo 11, zľava Buzz Aldrin, Michael Collins, Neil Armstrong a bývalý prezident USA, Barrack Obama. Zdroj: NASA

Astronaut Michael Collins získal za svoj život množstvo ocenení a v otvorenom vesmíre strávil 88 minút.

Do dejín modernej civilizácie sa zapísal ako jeden z najodvážnejších, keď sa posadil na vrchol najsilnejšej rakety, akú kedy ľudstvo postavilo – Saturn V. Splodí podobných hrdinov aj program Artemis?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú