Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Distribúcia a vysielanie audiovizuálneho obsahu nelegálnou cestou stále predstavuje v mnohých kútoch sveta vážny problém. Na dôsledky a vplyv online pirátstva v európskom priestore nedávno poukázala štúdia Európskeho parlamentu, podľa ktorej je potrebné zavedenie protipirátskeho zákona v rámci všetkých členských štátov, upozornil web Živě.cz. Rozdielnosť zákonov sa totiž v jednotlivých krajinách zásadne líši.

Slováci a Česi si zaiste pamätajú na najväčší zásah proti online pirátstvu za dlhé roky, ktorý zrušil množstvo populárnych zdrojov nelegálne šírených filmov a seriálov. Pred rokom totiž zasiahla aliancia ACE (Alliance for Creativity and Entertainment), ktorá zastáva popredné filmové štúdia a streamovacie služby. Celkovo má 35 členov, medzi ktorých v októbri pribudla aj služba Apple TV+.

Vypnuté tak boli mnohé servery s tisíckami hodín obsahu a postupne skončili aj viaceré populárne weby, ktoré filmy a seriály na svojich stránkach z týchto zdrojov šírili. Napriek protestom ľudí sa už nevrátili. Ani tento zásah však neukončil nelegálne šírenie video obsahu, no EÚ sa s tým môže vysporiadať vlastným zákonom a prísnejšími pravidlami.

Piráti ročne zarobia stovky miliónov, tvorcovia prichádzajú o celé miliardy eur

Množstvo ilegálnych filmov a seriálov na internete je stále vysoké a v časoch pandémie dajú mnohí ľudia prednosť bezplatnému stiahnutiu alebo sledovaniu obľúbených titulov. Situácia je pre samotných tvorcov a streamovacie služby vážna, každoročne prichádzajú o miliardy eur a EÚ stráca množstvo peňazí na daniach.

Internetoví piráti na nelegálne šírenom obsahu dokážu podľa štúdie Európskeho parlamentu (EPRS) ročne zarobiť až 522 miliónov eur, pričom sú krajiny ukrátené na daniach o 113,5 milióna eur.

Zobraziť celú galériu (2)
Freepik (Úprava redakcie)

Pokiaľ by diváci sledujúci online filmy z ilegálnych zdrojov prešli na oficiálne streamovacie služby, tržby štúdií a tvorcov by sa ročne zvýšili až o 3,5 miliardy eur. Výsledkom takejto veľkej straty je aj vplyv na zamestnanosť. Každoročne by totiž mohlo nájsť prácu vo filmových štúdiách a streamoch až 16 000 ľudí, kvôli pirátstvu však nie sú pracovné miesta rozširované, vyplýva zo štúdie EPRS.

Riešením môže byť jednotný zákon pre celú EÚ

Autori štúdie sa preto venovali aj tejto problematike a vo svojom zhrnutí uviedli 3 možné riešenia, ktoré by mohli zabrániť nelegálnemu šíreniu obsahu na legislatívnej úrovni. To, či EÚ niektoré z nich implementuje do novej legislatívy, je zatiaľ príliš otázne.

Pri návrhu sa však môže riadiť aj odporúčaniami z tejto štúdie. Tá sa primárne venuje výzvam organizátorov športových podujatí v digitálnom prostredí, no svojimi návrhmi prihliada aj na ďalšie druhy video obsahu.

Zobraziť celú galériu (2)
Freepik (Úprava redakcie)

Prvou možnosťou je podľa dokumentu legislatívna podpora zákonodarcu v prospech spolupráce medzi držiteľmi práv (na vysielanie športových udalostí) a sprostredkovateľmi. Druhým riešením môže byť prijatie novej smernice, ktorá by doplnila smernicu o digitálnom obchode, smernicu o informačnej spoločnosti a smernicu o nájomnom práve a výpožičnom práve a o určitých právach súvisiacich s autorskými právami v oblasti duševného vlastníctva.

Challenges Facing Sports Event Organisers in the Digital Environment by Matúš Mitro on Scribd

Treťou a zároveň najúčinnejšou možnosťou by bolo podľa štúdie pre Európsku úniu prijatie protipirátskeho zákona vo forme novej európskej regulácie, ktorá by poskytla všetky potrebné možnosti na boj s online pirátstvom.

Takýto zákon by potom mal byť zameraný na špecifiká digitálneho pirátstva v oblasti športových podujatí, ale aj prémiových predplatných služieb filmov, seriálov a aj hudby. Následne by ho prijali všetky členské štáty únie, ktoré by sa na online pirátov „pozerali“ rovnakým spôsobom a podmienkami v celej EÚ.

Práve mnohé rozdielnosti v rámci európskych krajín majú škodiť vnútornému trhu. Odlišné presadzovanie a prostriedky proti poškodzovaniu duševného vlastníctva má každý štát. V niektorých je nelegálne šírenie filmov a hudby trestané prísnejšie, iné zasa k tejto problematike pristupujú miernejším spôsobom. Vo výsledku však aktuálne neplatia jednotné pravidlá, ktoré by sa uplatnili vo všetkých štátoch rovnako, čo by sa ale mohlo v budúcnosti zmeniť.

Je to len otázka času

Aj v úvode spomenutý zásah aliancie ACE totiž dokázal, že problémy s online pirátstvom v uplynulých rokoch neutíchajú, práve naopak. Počas pandémie sa navyše pirátstvo rozmohlo ešte viac, keďže ľudia trávia doma sledovaním filmov a seriálov omnoho viac času ako v uplynulých rokoch. V budúcnosti by tak s týmto problémom mohol pomôcť práve protipirátsky zákon EÚ.

Zatiaľ však ide iba o odporúčania a návrh odbornej štúdie a to, či zákonodarcovia k tomu prihliadnu pri vytváraní nových pravidiel, je otázne. Už teraz je ale možné predpokladať, že postupom času bude únia pod tlakom rastúceho internetového pirátstva nútená pristúpiť k ráznejším riešeniam a jednotnej legislatíve, ktorá by sa uplatnila vo všetkých členských krajinách rovnakým spôsobom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú