Staručký Hubblov teleskop nachádzajúci sa vo vesmíre už 30 rokov dokázal počas svojej pôsobnosti vytvoriť množstvo unikátnych záberov. Najnovšie do svojej zbierky pridáva pohľad na špirálovú galaxiu s priečkou s označením NGC 1365, informovala NASA na svojich stránkach.

Špirálová galaxia s priečkou je druh galaxie, ktorej špirálové ramená nevychádzajú z jadra galaxie, ale až z jej koncov nazývaných tiež priečky. Z tejto priečky môže vychádzať jedno, alebo aj viac ramien a podľa stupňa ich rozvinutia sa rozlišuje na ďalšie podtypy.

Snímka vznikla vďaka spolupráci so zariadením ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), ktoré okrem iného zaznamenalo napríklad snímku najstaršej galaxie nápadne podobajúcej sa Mliečnej ceste. Cieľom tejto spolupráce je objasniť, ako rôznorodosť prostredia jednotlivých galaxií pozorovaných v blízkom vesmíre ovplyvňuje formovanie hviezd a hviezdokôp.

Súčasťou pozorovania je aj spomínaná galaxia NGC 1365, ktorá sa nachádza v súhvezdí Pec vo vzdialenosti približne 60 miliónov svetelných rokov. Ide o galaxiu rozprestierajúcu sa na vzdialenosť približne 186 500 svetelných rokov s hmotnosťou dosahujúcou až 170 miliárd hmotnosti Slnka.

Na tejto detailne vytvorenej fotografii nižšie je vidieť, ako modré a ohnivo oranžové víry predstavujú masívne oblasti, v ktorých sa práve vytvorili hviezdy. Na vonkajších okrajoch  naopak vidieť oblasti tvoriacich sa hviezd v rámci galaxie NGC 1365. Jasne modrá oblasť naznačuje, že v galaxii sa nachádza aj množstvo mladých hviezd, ktoré vznikli zlúčením plynu a prachu vo vonkajších ramenách galaxie.

S istotou teda môžeme povedať, že NGC 1365 je naozaj pôvabná galaxia, v ktorej vzniká neuveriteľné množstvo hviezd, o čom svedčí aj táto detailná fotografia.

NGC 1365. ESA/Hubble & NASA, J. Lee, PHANGS-HST; Judy Schmidt (Geckzilla)

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú