Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Fínska Nokia svetu presne pred 20 rokmi priniesla mobilný telefón, ktorý sa stal legendou. Nokia 3310 je jedno z najikonickejších zariadení značky, ktoré pozná takmer každý fanúšik technológií.

„Hadíková“ 3310 sa páčila masám

Písal sa 1. september 2000, kedy fínska Nokia predstavila nástupcu svojho populárneho modelu 3210, ktorý sa stal jedným z najuznávanejších mobilných telefónov značky. Príbeh Nokie prináša toľko zaujímavostí, že o mnohých z nich si ani len netušil, rozsiahly prierez históriou tejto značky tak nájdeš v našom veľkom článku.

Nokia 3310 priniesla ikonický dizajn, ktorý si väčšina ľudí pamätá najmä pre jeho neuveriteľnú odolnosť, vďaka ktorej dokázala prežiť takmer všetko, čo si vyslúžilo aj množstvo vtipov.

Známa bola aj vďaka svojmu 1,5-palcovému monochromatickému displeju s rozlíšením 84 x 48 bodov, populárnymi hrami Snake II alebo Space Impact či výdržou vyberateľnej 900 mAh batérie, ktorá bez zaváhania zvládla viac ako týždeň prevádzky.

Telefón bol vyrábaný vo fabrikách vo Fínsku a Maďarsku, pričom od predstavenia sa ho predalo neuveriteľných 126 miliónov kusov, čo z neho robí jeden z najpredávanejších modelov v histórii.

Napriek tomu, že predchádzajúci model 3210 dosiahol až 160 miliónov predaných kusov, z „hadíkovej“ Nokie sa stala väčšia legenda, ktorá bola veľmi obľúbená aj na Slovensku. K dispozícii bola aj „vylepšená“ verzia 3330, ktorá priniesla WAP pripojenie k internetu, animované šetriče obrazovky a telefónny zoznam uložený v pamäti zariadenia.

V roku 2017 prišlo oživenie, status legendy však nezískalo

Fínska spoločnosť sa v roku 2017 rozhodla legendárnu 3310-ku oživiť a odhalila jeho priameho nástupcu s rovnakým označením, ktoré zarezonovalo v ušiach každého nadšenca a jej predstavenie na veľtrhu MWC 2017 tak pritiahlo veľkú pozornosť.

Nový model disponuje zväčšeným farebným displejom s 2,4-palcovou uhlopriečkou a QVGA rozlíšením, ktorý je obalený v odolnej plastovej konštrukcii, pričom ide o kombináciu klasickej 3310-ky s modelom 150. Batéria má kapacitu 1200 mAh, na zadnej strane sa nachádza nový 2 MPx hlavný snímač a výrobca nezabudol ani na legendárneho „hadíka“, ktorého do telefónu integroval vo vynovenej verzii.

Tento vynovený model si však kult legendy nezískal ani napriek nízkej cene na úrovni 49 €, pričom vzniklo dokonca aj niekoľko detailných kópií, ktoré nemal na svedomí nik iný než čínski výrobcovia. Spomienky na klasickú 3310-ku však pravdepodobne Nokia jej oživením priniesla každému, kto legendárny model niekedy používal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú