Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Luxusný hybrid značky BMW sa včera v neskorých nočných hodinách ocitol v plameňoch. Tie zachvátili automobil priamo v priestoroch českého autosalónu v Čestliciach okresu Praha-východ.

Portál Novinky.cz priniesol informáciu o udalosti, ktorá sa odohrala včera v neskorých nočných hodinách. Niekoľko hasičských jednotiek z Prahy a Stredočeského kraja bolo privolaných k požiaru, ktorý vznikol na Lipovej ulici v obci Čestlice. Požiar tam zachvátil automobil značky BMW priamo v autosalóne, čo si okamžite všimla ostraha.

„Horel elektromobil v budove autosalónu. Škoda je majiteľom odhadnutá na dva milióny korún ( približne 74 700 €),“ uviedla na mieste hovorkyňa hasičov Tereza Fliegerová. Podľa informácii portálu Novinky.cz nešlo priamo o elektromobil, ale plug-in-hybrid BMW 330e.

Zobraziť celú galériu (1)
Screenshot / Novinky.cz

Plamene automobil zachvátili natoľko, že ho hasiči museli najprv ochladzovať a následne vytlačili von z budovy. Tam ho za pomoci žeriavu naložili do kontajneru napusteného vodou a v samotnom kontajneri zostane automobil najbližších 24 hodín. „Príčina požiaru je predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ doplnila hovorkyňa.

Obdobný prípad sa stal ešte minulý rok v Kanade, keď elektromobil Hyundai Kona vzplanul majiteľovi priamo v garáži. Tento prípad nebol ani po roku od udalosti vyriešený. Expertízy ale naznačujú, že za celým požiarom môže stáť práve batéria automobilu, keďže miesto jej osadenia bolo poškodené najviac.

Požiare elektromobilov a hybridov sú pre hasičov obzvlášť nepríjemné a ich hasenie nie je jednoduché hlavne kvôli Li-ion batériám pod ich kapotou. Tie môžu horieť aj niekoľko hodín či dokonca dní. V tomto prípade hasiči automobil naložili do kontajnera. Existuje však aj špeciálne vyrobená plachta, ktorá dokáže elektromobily či hybridy uhasiť efektívnejšie a rýchlejšie.

Celé video zo zásahu hasičov nájdeš na webe Novinky.cz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú