Ruský cenzúrny úrad skončil takmer dvojročné blokovanie komunikačnej aplikácie Telegram. Ako informuje portál TheNextWeb, ukázalo sa, že Telegram vo veľkom využívajú aj štátne inštitúcie.

Komunikačná aplikácia Telegram bola v Rusku nesmierne populárna. Jej zablokovanie a pridanie na zoznam zakázaných služieb preto vyvolalo v radoch miestnych obyvateľov vlnu kritiky. Blokácia aplikácie nastala z dôvodu, že pomocou Telegramu mali medzi sebou komunikovať rôzne teroristické skupiny či osoby, ktoré boli zodpovedné aj za výbuch v Petrohradskej stanici metra.

Telegram totiž šifruje všetku komunikáciu, ktorá na platforme prebieha a spoločnosť, ktorá aplikáciu vyvíja, odmietla spolupracovať s úradmi.

Tie žiadali od tvorcov, aby im poskytovali informácie, respektíve predmety komunikácie pri podozrivých osobách.

Šifrovacia aplikácia Telegram patrí medzi najbezpečnejšie aplikácie na trhu, Printscreen/Telegram

Zablokovanie služby však malo pre autorov veľmi pozitívny scenár, základňa používateľov sa počas 2 rokov, čo bola aplikácia v krajine zakázaná, zvýšila z 10 miliónov až na 30 miliónov.

Odstránenie komunikačnej aplikácie zo zoznamu blokovaných služieb však aktuálne prichádza najmä kvôli tomu, že jeden z tvorcov prišiel na spôsob, ako zachytávať a odstraňovať extrémistický a teroristický obsah.

Na základe tejto novinky tak spoločnosť požiadala orgány, aby službu v krajine opätovne povolili, informuje portál TheVerge. Celkovo má v súčasnosti Telegram viac ako 400 miliónov aktívnych používateľov a celosvetová základňa používateľov sa tak behom dvoch rokov zdvojnásobila.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú