Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na trhu mobilných telefónov sa raz za čas vyskytne model, ktorý svojim dizajnom, extrémnym výkonom alebo špecifickou funkciou valcuje konkurenciu na plnej čiare. Youtuber Arun Maini sa vo svojom videu pozrel hneď na dva kúsky, ktoré spĺňajú všetky zmienené parametre a navyše každý z nich prihadzuje svoj osobitý bonus.

Pojem herný smartfón začal v uplynulých mesiacoch naberať na popularite, na čom sa veľkej miere podpísala spoločnosť Asus s ich ROG modelmi. Youtuber sa pozrel na dva menej známe modely, ktorých špecifikácie stoja rozhodne za zmienku.

Slabší z týchto dvoch nesie označenie Nubia Redmagic 5G a za odhadovanú cenovku atakujúcu úroveň len 600 dolárov ponúka poriadné množstvo muziky. Až nápadne pripomína vyššie zmienený model od Asusu, od ktorého si požičal aj dve dedikované dotykové plochy na hrane konštrukcie, slúžiace ako programovateľné tlačidlá po vzore pravých herných gamepadov.

Smartfón Nubia Redmagic 5G ponúka high-ednové špecifikácie a razantný dizajn

Redmagic 5G sa môže pýšiť možnosťou 55 W rýchleho nabíjania, žiaľ, s priloženým nabíjacím adaptérom to nie je možné. Herný dizajn a červené línie navyše dopĺňa samostatný prepínač podobný tomu na iPhonoch alebo telefónoch od OnePlus, ktorý tu však plní diametrálne odlišnú funkciu.

Pri prepnutí sa telefón dostane do herného módu, kde sa zapne fyzický ventilátor s vodným chladením. Ten následne pomocou výstupov na boku smartfónu cirkuluje v zariadení vzduch.

Screenshot/Mrwhosetheboss/YouTube

O špičkový multimediálny zážitok sa stará 6,55-palcový AMOLED displej, procesor Snapdragon 865 a v závislosti od modelu až 16 GB LPDDR5 RAM. Čerešničkou na torte je obnovovacia frekvencia panelu, ktorá činí až 144 Hz. Poriadnu výdrž si berie na starosť 4500 mAh batéria

Herný režim rovnako obohacuje dedikovaný softvér, pomocou ktorého sa vieš so smartfónom vyhrať podobne ako s PC. Dokážeš nastaviť rôzne profily zobrazovania farieb alebo audia, ovládať výkon CPU a GPU, ciže niečo podobné ako taktovanie týchto komponentov v počítači.

Smartfón sa radí rovno na špičku v oblasti hrubej sily, keďže si v teste AnTuTu odniesol skoré až 633 724 bodov, čo je momentálne najvyššie dosiahnuté skóre v tomto teste spomedzi všetkých  smarfónov.

Black Shark 3 Pro 5G je drahší, no o to zaujímavejší variant

Druhým modelom vo videu je Black Shark 3 Pro 5G priamo od Xiaomi. Ten okrem podstatne vyzývavejšieho dizajnu padne každému do oka aj veľkosťou displeja, ktorá pri tomto činí až 7,1-palcov. Smartfón sa môže pochváliť nádherným QuadHD+ displejom, no v porovnaní s vyššie spomínanou beštiou má len 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Pôžitok z interakcie so zariadením však umocňuje, podobne ako pri ROG Phone 2 alebo Galaxy S20, 240 Hz dotyková odozva displeja.

Black Shark 3 Pro 5G s Nubia Redmagic 5G zdieľa rovnaký procesor, no to sa nedá povedať už o kapacite RAM pamäti, kde inžinieri Xiaomi zvolili 12 GB jednotku. Na druhej strane však nešetrili na internom úložisku, ktoré v porovnaní s vyššie zmieneným herným šampiónom zdvojnásobili. Black Shark navyše podporuje aj veľmi rýchle nabíjanie, ktoré 5000 mAh batériu nabije za 38 minút pri výkone 65 W.

Zobraziť celú galériu (8)
Screenshot/Mrwhosetheboss/YouTube

Cenovka v tomto prípade narástla takmer o stovku, za čo s najväčšou pravdepodobnosťou môže prítomnosť špeciálnych dedikovaných tlačidiel na boku zariadenia.

Tie v porovnaní s konkurenciou fungujú na vysúvacom mechanizme, takže sú pre hráča dostupné len pri zapnutí herného režimu. Tlačidlá sa vysúvajú podobne ako predné kamery na niektorých smartfónoch a takisto sa dokážu dostatočne rýchlo ukryť pri možnom páde.

Rovnako ako Redmagic 5G, aj Black Shark 3 Pro 5G prekonáva v AnTuTu oveľa drahšie kúsky. Najvýkonnejšie verzia dosiahla 620 952 bodov, čo je len o 10 000 menej ako vyššie popísaný herný model od Nubie.

Black Shark 3. generácie nedisponuje interným ventilátorom ako je tomu v prípade druhého zariadenia, no na druhej strane podporuje viacero doplnkových periférií, medzi ktorými sa nachádza aj externý chladič.

Kruh špičkovej špecifikácie smartfónu uzatvára prítomnosť exkluzívneho vibračného motorčeka a nechýba ani unikátna softvérová, herne orientovaná nadstavba, fungujúca na podobnom princípe ako pri smartfóne Nubia Redmagic 5G.

Zatiaľ čo oba smartfóny fungujú ako vynikajúce herné mašiny, o spoľahlivosti ďalších funkcionalít by sa dalo diskutovať. Okrem archaicky pôsobiacich nadstavieb operačných systémov sú na tom najhoršie fotografie, ktoré v prípade oboch zariadení trpia absenciou profesionálnej softvérovej starostlivosti. V každom prípade však ide o zaujímavé zariadenia, ktoré opäť raz upevňujú postavenie herných smartfónov na trhu a dávajú zákazníkom veľmi zaujímavú alternatívu k bežným vlajkovým lodiam.

Ktorý z týchto špičkových herných smartfónov by si si vybral? 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú