Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koronavírus bol poprvýkrát potvrdený ešte v priebehu decembra minulého roka, no v priebehu pár týždňov sa rozšíril do mnohých krajín sveta. Nakazených je podľa aktuálnych informácií 5 974 ľudí v Číne a o život prišlo doteraz celkovo 132 ľudí, informuje The New York Times. Vedci sa preto urýchlene snažia nájsť protilátku, vakcínu, ktorá by šírenie tejto nákazy podobnej koronavírusu SARS zastavila. Vedcom z Austrálie sa podarilo vypestovať nový koronavírus v laboratórnych podmienkach. Tým môžu významne prispieť k vývoju vakcíny, informuje Daily Mail.

Najviac doteraz potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom je zaznamenaných v Číne, konkrétne v provincii Hubei, kde boli viaceré mestá uzavreté v karanténe. Za epicentrum nákazy sa považuje mesto Wu-Chan, odkiaľ sa mal vírus rozšíriť do ďalších miest a krajín sveta. Televízia CNN informovala o 6 056 prípadoch nákazy po celom svete. Výskumníci v Hongkongu však podľa magazínu Time informovali, že celkový počet infikovaných v meste Wu-Chan môže byť až 30-násobné vyšší ako uvádzajú čínske úrady. Experti pritom varujú, že symptómy môže byť ťažké odhaliť. Väčšina ľudí sa môže v istom okamihu svojho života vírusom nakaziť.

Príznaky sú zvyčajne mierne až stredne závažné, v závislosti na aktuálnej kondícií jednotlivca a predchádzajúcich ochorení. V niektorých prípadoch však môžu vírusy spôsobiť choroby dolných dýchacích ciest, ako je zápal pľúc a bronchitída. Z dosiaľ známych zistení je isté, že koronavírus sa prenáša z človeka na človeka. Na infiltráciu sa vírus potrebuje pripevniť na povrch hostiteľskej bunky, čo pri tomto type vírusov predstavuje najmä dýchacie ústrojenstvo, srdce alebo obličky. Vo všeobecnosti sa však koronavírus prenáša v kvapkách – kašľom, kýchaním, dotýkaním sa alebo podávaním rúk.

Austrálsky inštitút vyvinul laboratórny koronavírus. Vzorky pomôžu pri vývoji vakcíny

Vedcom v Austrálii sa však podarilo vypestovať koronavírus v laboratórnych podmienkach. Vzorku od prvého pacienta vypestovali na bunkách v laboratóriu Inštitútu infekcie a imunity Petra Dohertyho, pričom môže ísť o zásadný posun vpred pri vývoji vakcíny proti tomuto ochoreniu. Tento úspech taktiež lekárom pomôže identifikovať a testovať ľudí s podozrením, že sa vírusom infikovali ešte predtým, ako sa prejavia prvé symptómy, informuje ABC.  Aktuálne sú vzorky od pacientov v krajine odoberané a odosielané práve do tohto inštitútu, ktorý dokáže potvrdiť nákazu na 100 %.

Nenechaj si ujsť
Počet obetí koronavírusu neustále stúpa. Ďalšia európska krajina potvrdila prípad nákazy

Vedúci vedec inštitútu, Julian Druce, ktorý bol v čase objavu s doktorom Mikeom Cattonom, popísal tento úspech ako zásadný krok v globálnom chápaní vírusu a boja proti nemu. Austrálski vedci neboli prví, ktorým sa podarilo koronavírus vypestovať v laboratóriu. Prvenstvo získali vedci v Číne, ktorí ale svoj objav neoznámili Svetovej zdravotníckej organizácii. Čínske laboratórium však uvoľnilo iba sekvenciu genómu a laboratória v ostatných krajinách by tak nemali fyzickú vzorku vírusu. S objavom vedcov v Austrálii sa však môže laboratórna vzorka vírusu dostať do ďalších laboratórií.

Vďaka tomu bude možné testovať reakciu koronavírusu na pripravované vakcíny. Hoci zatiaľ nevypukla epidémia veľkých rozmerov, vírus má smrteľné účinky. Doteraz zabil desiatky ľudí, no nie je tak smrtiaci ako napríklad Ebola. Ide o vírusové ochorenie 3. úrovne, ktorý sa podobá ochoreniam SARS a MERS. S rýchlym vývojom „kópie“ vírusu môžu proti nemu laboratória účinnejšie bojovať, a tým tak zvýšiť šance na zastavenie šírenia nákazy.

Ďalšie články

Neprehliadni
Môže sa preniesť prostredníctvom zásielok z Číny? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky ohľadom koronavírusu
Neprehliadni
Viac ako 30 miliónov ľudí v karanténe, krízový stav Číny a prvý prípad z Európy. Čo je koronavírus a aký je jeho vedecký pôvod?
Neprehliadni
Ľudia si mýlia, čo ich ochráni pred koronavírusom. Rúška to nie sú

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú