Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Včera sme ťa informovali o pravdepodobnosti nemilého rozdelenia socketov pri najnovšej generácii procesorov Comet Lake. Práve ten silnejší variant bude podľa posledných informácií na portáli Informatica Cero schopný dosahovať frekvenciu až 5,3 GHz.

Ako všetci vieme, s novou generáciou procesorov sa ničoho prevratného nedočkáme. Čipy budú aj naďalej vyrábané 14 nm procesom, a teda generácia bude predovšetkým predstavovať len navýšenie výkonu. Aj keď stále čerpáme iba z dohadov a neoficiálnych informácií, s približujúcim sa januárovým dátumom oficiálneho ohlásenia sa informácie o generácii Comet Lake kopia.

Aj keď pôjde o konštantné navýšenie konečného výkonu vo všetkých modelových radách novej generácie procesorov, najzaujímavejšie je pre nás sledovať hrubú silu najvyššieho modelu, a to Core i9-10900K. Táto Core i9 bude podľa všetkého mať základný takt 3.7 GHz, Turbo takt jedného jadra na maxime bude dosahovať 5.1 GHz a všetkých jadier na úrovni 4.8 GHz.

K zaujímavým hodnotám sa dostávame v prípade maximálky Turbo Boost 3.0, kedy sa takt dostáva na úroveň 5.2 GHz a následne pri aplikovaní Thermal Velocity Boost sa môže jedno jadro pretaktovať až na úroveň 5,3 GHz, a v prípade viacerých jadier na 4.9 GHz.


Výhodou technológie Thermal Velocity Boost je jej využiteľnosť aj pri mobilných výpočtových jednotkách, kedy bude možné dosahovať vyšší výkon pri nižšej teplote ako 50 °C.

Nenechaj si ujsť
8 herných postáv, s ktorými by si (ne)chcel stráviť Silvestra

Cez magickú hodnotu 5 GHz sa má dostať ešte Core i7-10700K a Core i9-10900. Narozdiel od vyššie spomínanej beštie, tieto nebudú fungovať s TDP 125 W, ale len pri 65 W. Core i7 v tomto prípade má mať maximálny Turbo Boost takt 5,1 GHz a Core i9 dokáže s podporou Thermal Velocity Boost dosiahnuť až 5,2 GHz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú