Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Témou posledných dní je rozhodne príchod platobného systému Apple Pay. V súvislosti s touto udalosťou sa už toho popísalo mnoho, pričom systém už dávno funguje vo viacerých krajinách vrátane Českej republiky. Zisťovali sme, ako v skutočnosti funguje celá technológia, v čom je bezpečnejšia a aký je rozdiel pri platbe kartou a pomocou Apple Pay.

Apple Pay je kombinácia Passbook, TouchID / FaceID a technológie NFC, vďaka čomu budeš môcť platiť pomocou telefónu bez toho, aby si musel vyťahovať z vrecka alebo peňaženky platobnú kartu.

Čo robí Apple Pay takým výnimočným? Bezpečnosť

NFC technológia, respektíve čipy, ktoré sú na jej fungovanie potrebné, sú odlišné v zariadeniach od spoločnosti Apple ako tie v iných smartfónoch. Apple je vôbec prvou spoločnosťou, ktorá NFC doplnila o takzvanú tokenizáciu. Ide o nové bezpečnostné rozhranie, ktoré je navrhnuté tak, aby chránilo platobné systémy. Malo by ísť o tú najbezpečnejšiu platobnú schému na svete.

Zobraziť celú galériu (0)
Tokeny nahrádzajú čísla kreditných kariet, pričom pri platbe vygenerujú náhodné 16 ciferné číslo, ktoré získa predajca namiesto skutočného čísla tvojej karty, Consumer Reports/YouTube

Tokeny nahrádzajú čísla kreditných kariet, pričom pri platbe vygenerujú náhodné 16 ciferné číslo, ktoré získa predajca namiesto skutočného čísla tvojej karty. Zaujímavosťou je, že tieto čísla nie je možné dešifrovať späť na pôvodné číslo kreditnej karty. Tokeny sú spárované s dynamicky generovaným kódom pre jednorazové použitie, ktoré funguje namiesto bezpečnostného čísla na zadnej strane karty, ktoré poznáme ako CVC kód.

Tento kód je vždy jednorazový, pričom sa viaže len na jednu platbu. Kód slúži aj ako identifikátor zariadenia. Bezpečnosť platobného systému je doplnená o TouchID / FaceID, čím sa zvyšuje už aj tak vysoká bezpečnosť. Číslo účtu je podľa spoločnosti Apple šifrované a bezpečne uložené v zabezpečenom prvku, ktorý je vyhradený v čipe všetkých zariadení. Predajca alebo obchodník nebude mať nikdy prístup k údajom o tvojej karte.

Platobná karta vs Apple Pay

Hlavný rozdiel medzi platbou kartou a pomocou Apple Pay je v rýchlosti. Najskôr musíš vytiahnuť peňaženku a z nej kartu, pričom telefón máme takmer vždy po ruke. Na bezkontaktné platby sa používa, ako už bolo spomenuté vyššie, NFC čip. Ten sa nachádza samozrejme aj v kartách, no platobná karta využíva takzvaný pasívny NFC čip.

Tento čip je samozrejme bez prívodu elektrickej energie, čo v konečnom dôsledku znamená, že platba prebehne o niečo pomalšie, ako je to v prípade smartfónu. Okrem toho sa pri spojení karty s terminálom prenášajú aj informácie o tvojej karte, ako meno alebo číslo karty. Toto cez Apple Pay zaniká. Ďalší rozdiel je, že platobná karta neposkytuje autorizáciu pomocou odtlačkov prstov, tváre alebo bezpečnostného kódu.

Platiť môžeš naozaj takmer všade a za všetko

Pomocou Apple Pay je možné zaplatiť kedykoľvek a kdekoľvek. Podporujú ho státisíce obchodov a reštaurácií po celom svete. Viac ako 75 % obchodov a reštaurácií podporuje Apple Pay v USA, viac ako 85 % v Spojenom kráľovstve a dokonca až 99 % v Austrálii.

Zobraziť celú galériu (0)
Pomocou Apple Pay je možné zaplatiť kedykoľvek a kdekoľvek. Podporujú ho státisíce obchodov a reštaurácií po celom svete, Apple

Oznámenie o transakcii dostaneš pri Apple Pay okamžite, no prevod finančných prostriedkov nejakú dobu potrvá. Doba zúčtovania závisí predovšetkým od toho, akú banku máš ty a akú používa predajca, u ktorého si platil. Limit takejto bezkontaktnej platby je väčšinou do 20 €. Platby nad 20 € musia byť potvrdené PIN kódom, no aj v tomto prípade závisí všetko od tvojej banky.

Pri strate alebo krádeži je tvoj účet v bezpečí

Určite mnohým ľuďom napadá otázka, čo keď svoj smartfón stratím alebo mi ho ukradnú. Čo keď mi niekto „vybieli“ účet? Odpoveď je jednoduchá. Nakoľko každá transakcia musí byť autorizovaná odtlačkom prsta, tvárou alebo prístupovým kódom, nie je sa čoho obávať. Nikto nebude schopný platiť tvojim smartfónom, pokiaľ nebude mať prístupový kód. Navyše si aj z iného zariadenia budeš môcť tvoj smartfón zablokovať, čím sa samozrejme zablokuje aj Apple Pay spolu s aplikáciu Wallet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú