Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Walmart využíva vo svojich obchodoch kamerový systém s umelou inteligenciou, ktorý pomáha v reťazci sledovať krádeže pri pokladniach. Dúfa, že tým odradí zlodejov. O téme píše Engadget.

Americký reťazec Walmart využíva vo svojich obchodoch kamerový systém poháňaný umelou inteligenciou, ktorý pomáha sledovať krádeže pri pokladniach. Systém sleduje položky pohybujúce sa popri skeneri a upozorní obsluhu, ak nejaká cez neho prejde bez skenovania, čo dáva zamestnancom väčšiu šancu krádež odhaliť, píše Engadget.

Táto technológia bola za posledné dva roky zaimplementovaná do viac než 1 000 obchodov Walmartu v USA a monitoruje nielen samoobslužné pokladne, pri ktorých sa krádeže najčastejšie vyskytujú, ale aj pokladne spravované zamestnancami.

Zobraziť celú galériu (2)
ilustračná snímka / Pixabay

Napriek tomu, že väčšina incidentov je neúmyselná, kedy zákazníci na tovar, buď zabudnú, alebo ho pokladník nenablokuje, ale Walmart dúfa, že to odradí zlodejov, ktorí z obchodov kradnú nenaskenovaním tovaru pri pokladniach.

Po dvoch rokoch od zavedenia tohto systému sa podľa Walmartu znížila miera krádeží, čiže podvodov a chýb pri skenovaní. Koľko peňazí sa však podarilo spoločnosti celkovo vďaka systému ušetriť, sa nevie, píše The Verge.

Zobraziť celú galériu (2)
Walmart hypermarket / Pixabay

Otázkou ale je, či systém nevyrába problémy týkajúce sa ochrany súkromia. Zatiaľ čo mnohé obchody majú „iba“ klasické bezpečnostné kamery, Walmart s nimi spája umelú inteligenciu, ktorá sleduje aktivitu zákazníkov zbieraním údajov z obrazu, o čom mnohí z nich nemusia vedieť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú