Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

O klasickej televízií sa hovorí, že pomaly, ale isto umiera a väčšina mladých ľudí na ňu už v podstate zanevrela. To umožnilo rozmach viacerých streamingových služieb, ktoré ponúkajú bohatý obsah a používateľ tak má možnosť výberu a hlavne sledovania obsahu, ktorí by na našom území možno ani nikdy nebol vysielaný. Nespornou výhodou je aj sledovanie programov bez reklám, ktoré sú z roka na rok intenzívnejšie a sú častým terčom kritiky.

Medzi najznámejšie spoločnosti, ktoré prevádzkujú službu stremovania filmov a seriálov patrí Netflix či HBO. K tomuto spôsobu šírenia obsahu sa však postupne pridávajú viaceré spoločnosti (a aj operátori), ktorí si chcú odkrojiť svoj kus koláča a držať sa tak aktuálnych trendov. Na jednej strane je to dobrá správa, no ak sa na to pozrieme z tej opačnej, môže to so sebou priniesť celý rad negatívnych dôsledkov.

Pravdepodobný scenár

Už v budúcom roku by sa na trh mala dostať vlastná služba od spoločnosti Disney a AT&T, pričom niečo podobná plánuje aj Amazon či Comcast, ktoré sa pomaly formujú do výslednej podoby. Všetko sú to obrovské spoločnosti, ktoré disponujú obrovským obsahom a tento trhový boj môže mať negatívne dôsledky pre konečných spotrebiteľov. Pre príklad, Netflix ponúka viacero filmov od Marvelu, no s príchodom spoločnosti Disney je veľmi pravdepodobné, že tento obsah už na ňom nenájdeš. Je totiž veľmi málo pravdepodobné, že by Disney dovolilo konkurencii vydávať tento obsah.

Ide tak o akúsi studenú vojnu na poli streamingu, pretože každá spoločnosť sa bude snažiť využiť vlastné zdroje k tomu, aby slávila čo najväčší úspech. O presných dopadoch je zatiaľ veľmi skoré hovoriť a až reálna situácia ukáže, akým smerom sa toto odvetvie bude vyvíjať. Jedno je však isté a to fakt, že ponuky už nebudú tak bohaté a poctivý používateľ si tak bude musieť platiť viacero služieb. Na druhej strane to bude nútiť jednotlivé spoločnosti, aby tvorili vlastný obsah, ktorý bude kvalitou na najvyšších priečkach.

Pre giganta ako je Netflix by to nemal byť žiadny problém, nakoľko veľa obsahu si tvorí spoločnosť sama. Ohrozené sú tak predovšetkým alternatívne služby, ktoré z veľkej miery využívajú obsah z iných filmových štúdií. Pre nich je budúcnosť v tomto momente veľmi otázna a je možné, že ich množstvo aj zanikne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú