Zastaralé núdzové linky pri volaniach ľudí často zdĺhavým spôsobom odhaľujú, odkiaľ telefonát pochádza. Keďže je dnes drvivá väčšina volaní uskutočňovaná cez smartfóny, Apple sa rozhodol túto možnosť využiť v prospech majiteľov iPhonov. S novou verziou systému iOS 12 príde na jeseň aj funkcia, pomocou ktorej odošle iPhone pri volaní na núdzovú linku záchranárom svoju polohu.

Apple predpokladá, že až 80 % dnešných volaní na linku 911 v Spojených štátoch pochádza z moderných smartfónov. Kvôli ich moderným technológiám a zastaralému vybaveniu záchranných centier je často zložité určiť presnú lokalitu, v ktorej sa volajúci nachádza.

iOS 12 dostane funkciu, ktorá bude zachraňovať životy

S novou funkciou sa však Apple zameria na skrátenie času pre privolanie pomoci jednoduchším zhromažďovaním informácií. Novinka systému iOS 12 je postavená na systéme HALO (Hybridized Emergency Location) z roku 2015. Ten chce spoločnosť integrovať do existujúceho softvéru záchranných liniek, pričom jej s tým pomôže firma RapidSOS. Skrátením odozvy núdzových volaní na linku 911 môže byť zachránených viac ľudských životov a majetku.

Nenechaj si ujsť
iOS 12 dostane funkciu, ktorá prekvapila aj Tima Cooka. Zlepší digitálny život ľudí

Kalifornský gigant navyše ubezpečuje, že zozbierané informácie o používateľovi nebudú môcť byť využité na iné, než núdzové účely. Okrem tejto novinky si Apple v iOS 12 pripravil pre používateľov aj radu ďalších nových vylepšení, s ktorými sa stretneme po vypustení oficiálnej verzie systému na jeseň tohto roka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú