Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť TSMC porazila Samsung v súťaži o to, kto bude nový výrobcom procesorov pre spoločnosť Apple. Apple sa tak pridáva k ďalším 40 zákazníkom, pre ktorých TSMC vyrába čipy.

Obe spoločnosti, TSMC aj Samsung, dostali od Apple za úlohu vyrobiť ich nový čip, či už spoločne, alebo každý zvlášť. Spoločnosti sa rozhodli pre tú druhú možnosť a Samsung tento súboj prehral. TSMC bude teda výhradným výrobcom procesoru A12, ktorý sa objaví v budúcoročných modeloch iPhonu.

Zobraziť celú galériu (4)
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

7 nm technológia, vyšší výkon, nižšia spotreba

Známych je aj pár kľúčových vlastností nového procesora A12. Ten bude teda vyrábaný 7 nm technológiou. TSMC rozhodne má skúsenosti potrebné pre výrobu takýchto procesorov a na spoločnosť sa spolieha aj ďalších 40 zákazníkov, pre ktorých bude čipsety s týmto výrobným procesom produkovať. Sme zvedaví, o koľko vyšší výkon a nižšiu spotrebu reálne tento nový čip prinesie. Minuloročný procesor A11 má totižto oproti predchodcovi o 25 % výkonnejšie jadrá. Ten takisto vyrábala spoločnosť TSMC, avšak 10 nm výrobným procesom.

Veľké plány do budúcna

Týmto víťazstvom však TSMC nekončí. V tlaku na Samsung plánuje pokračovať. Spoločnosť stále pracuje na vývoji 5 nm a dokonca aj 3 nm procesorov. Fabrika na výrobu procesorov s 5 nm technológiou by mala byť postavená už v roku 2019, a to v jeho prvej polovici. Výrobu 3 nm procesorov zasa plánujú niekedy na rok 2020. Samsung tu má teda veľmi silného konkurenta aj do budúcich čias, čo je rozhodne dobré.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú