Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.


Záver roka prináša do už aj tak neprehľadnej situácie okolo Bitcoinu znova obdobie plné zvratov, keď cena kryptomeny lieta v v priebehu hodín, a to o desiatky percent oboma smermi. Celkovým výsledkom posledných dní je však strmý pád.

 

Bitcoin ešte pred piatimi dňami dosahoval historické maximá, keď jeho cena atakovala hranicu 20 000 dolárov za mincu. V posledných dňoch je to však už iný príbeh a následkom je strmý pád, ktorý sa ráta na desiatky percent. Reakcie trhu spôsobili zníženie kurzu na približne 15 500 dolárov. Niektorí veľkí investori začali predávať svoje mince ešte pri maximálnych hodnotách, čo znamenalo znervóznenie trhu a kryptomena začala klesať.

Obzvlášť hektický bol ale piatok. Bitcoin totiž začal na spomínanej hodnote 15 500 dolárov, no za pár hodín masívne klesol o takmer 30 %, až pod úroveň 11 000 dolárov. Nasledoval ale opäť rast a v čase písania článku je najznámejšia kryptomena na hodnote okolo 14 363 dolárov. To sú v investičnom svete nevídané výkyvy v podaní Bitcoinu. Celkovo tak kryptomena za 5 dní stratila takmer 30 %. Kde však bude zajtra?

Bitcoinový trh je veľmi citlivý na rôzne vyhlásenia a špekulácie. K súčasnému poklesu hodnoty mala prispieť aj situácia okolo zmenárne Coinbase. Z prostredia firmy totiž vopred unikli informácie o spustení obchodovania s kryptomenou Bitcoin Cash. Mnohí skúsení investori tak začali meniť svoje Bitcoiny práve za túto kryptomenu, nasledovala reťazová reakcia a následkom toho začali predávať aj ďalší, čím nastal pokles ceny.

Výbuch, ustálenie, rast, …?

Čo bude ďalej nikto presne nevie. Očakávanou reakciu na súčasný stav sú opäť silnejúce názory o „konečnom prasknutí bubliny“. V prípade najznámejšej kryptomeny sa však môže stať čokoľvek, o čom na portáli The Guardian hovorí aj analytik zo spoločnosti ETX Capital, Neil Wilson.

„Bublina konečne praskla? Je zložité o tom hovoriť už teraz. Veľké výkyvy cien sa stali tak normálnymi, že je ťažké sa rozhodnúť – môže sa ľahko stať, že trh sa odrazí späť vo veľmi krátkom čase.“

Situácia na trhu s Bitcoinami je tak neprehľadná a dokáže sa radikálne meniť v priebehu hodín. Záver roka bude teda ešte určite zaujímavý. Ktovie čo si však medzi sebou šuškajú tí najmocnejší, ktorí majú silu hýbať trhom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú