Ľudový elektromobil na trhu stále chýba. Súčasné modely sú stále drahé a rozhodne si ich nemôže dovoliť každý, no to by sa malo v najbližších rokoch zmeniť. Ako informuje InsideEVs, už budúci rok uvidíme menší, cenovo dostupnejší elektromobil od Toyoty. Rok 2023 ale môže priniesť viac potenciálne lacných modelov.

Japonská automobilka aktuálne na európskom trhu predáva zatiaľ svoj jediný elektromobil Toyota bZ4X. Do roku 2026 však spoločnosť plánuje svoju ponuku na starom kontinente rozšíriť o ďalších päť modelov, pričom už budúci rok predstaví menší elektrický crossover z rodiny bZ, uvádza automobilka v tlačovej správe.

Elektrická Toyota pre masy?

Kompaktný elektrický crossover bude vychádzať z konceptu bZ Compact SUV, ktorý automobilka odhalila už dávnejšie. Detailné technické parametre zatiaľ známe nie sú, no rozmery konceptu Toyota predsa len prezradila. Kompaktné elektrické SUV je dlhé 4 538 mm, široké 1 888 mm a vysoké 1 560 mm. Koncept je obutý na pomerne veľkých 21″ diskoch.

Toyota

Toyota však nie je jediná automobilka, ktorá budúci rok plánuje na trh uviesť nový, menší a pevne veríme, že aj cenovo dostupnejší elektromobil. Ďalšou automobilkou, ktorá potvrdila príchod nového modelu na budúci rok, je Škoda.

Konečne rok dostupných elektromobilov

Automobilky totiž až na zopár výnimiek začali svoje flotily elektrifikovať od väčších a luxusnejších modelov, ktoré sú prirodzene určené len pre bohatších zákazníkov, no už od budúceho roku by mohli na trh prichádzať aj elektromobily s cenou hlbšie pod 30 000 €.

Druhý elektromobil značky Škoda je taktiež za dverami a stane sa súčasťou koncernovej trojičky s automobilkami VW a Seat. Postavia ho na zjednodušenej platforme MEB Lite pre najmenšie elektromobily, čo by mohlo zabezpečiť aj ich cenovú dostupnosť.

Nové autá do 20 000 € nečakajme

Ak dnes hovoríme o „ľudovom aute“, očakávame vozidlo s cenou hlboko pod 20 000 €. Takéto spaľováky sú aj dnes dostupné, no o pár rokov, keď už bude elektromobilita viac rozšírená, budeme musieť na takto nízke ceny zabudnúť.

VW

Zhodujú na na tom viacerí odborníci, jedným z nich je aj šéf VW Thomas Schäfer. CEO VW sa v staršom rozhovore vyjadril aj k otázke pripravovaného lacného elektromobilu VW ID.2, ktorý príde na trh už v roku 2025. Automobilka dávnejšie sľubovala cenu do 20 000 €, no ak sa pozrieme na súčasný trend zdražovania, veľmi rýchlo sa dostaneme k sume 25 000 €. Aká presná ale bude cena tohto modelu je nateraz ešte príliš skoro konštatovať.

Schäfer ale poukázal na to, že i keď zrejme VW ID.2 nebude stáť menej ako 20 000 €, tento model by už mal byť cenovo konkurencieschopný primeraným spaľovákom. S príchodom normy Euro 7 sa totiž očakáva aj výrazné zdraženie áut so spaľovacími motormi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú