Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pán prsteňov a Rod draka síce minulý rok patrili k pomyselným vrcholom fantasy žánru, do kín aj na streamovacie služby sa však chystá množstvo ďalších atraktívnych noviniek, ktoré dieru na trhu hravo zaplnia.

Už o pár dní v kinách štartuje veľkorozpočtový blockbuster inšpirovaný azda najznámejšou stolovou fantasy hrou, následne sa divákov opakovane pokúsi ohúriť Netflix, ktorý má vo výrobe hneď niekoľko sľubných noviniek. Toto je TOP 10 fantasy noviniek, ktoré stoja za pozornosť.

Shadow and Bone (2. séria)

Kedy: 16. marec

Kde: Netflix

Tínedžerská fantasy Shadow and Bone pre Netflix v roku 2020 znamenala veľký úspech. Seriál okamžite po premiére zaujal vedúce miesto v rebríčkoch popularity po celom svete a s 55 miliónmi sledovaných hodín (za prvý mesiac) sa stal 8. najsledovanejším titulom služby. Na pokračovanie si fanúšikovia aj kvôli pandémii museli počkať dlhé tri roky a je otázne, či 2. séria úspech predchodcu dokáže napodobniť.

Seriál Netflixu je postavený na knižnej trilógii Griša od spisovateľky Leigh Bardugovej. Zasadením pripomína cárske Rusko, v ktorom Alina, kartografka a vojačka v ravkanskej armáde, v sebe objaví mocné magické schopnosti a chráni krajinu pred útokmi temnoty.

Nová séria bude pokrývať udalosti druhej knihy Zajatie búrky a tiež poslednej knižnej časti Povstanie ničoty, objavujú sa preto dohady, že Shadow and Bone bude na Netflixe končiť. Streamovací gigant zatiaľ ortieľ nad budúcnosťou nevyriekol, autorka kníh, ktorá s Netflixom na seriáli spolupracuje, v minulosti vyjadrila nádej až na 5. sérií.

Dungeons & Dragons: Česť zlodejov

Kedy: 30. marec

Kde: kino / neskôr SkyShowtime

Po rokoch súdnych sporov, výmene režisérov, hercov i celých filmových štúdií sa najznámejšia stolová RPG konečne dočká filmového spracovania, aké si zaslúži. Prvé recenzie na Dungeons & Dragons sú prekvapivo pozitívne a odhliadnuc od slabších špeciálnych efektov a jednoduchého príbehu sa na film valí samá chvála.

Dej sleduje skupinku zlodejov, ktorí pomôžu nesprávnej osobe ukradnúť nebezpečný artefakt schopný zničiť svet. Zlodeji sa tak spoločne s novými spojencami vydávajú na nebezpečnú cestu, aby svoju chybu napravili.

V hlavných úlohách sa predstavia Chris Pine (novodobé filmy Star Trek) a Michelle Rodriguez (séria Rýchlo a zbesilo), ktorí sa postavia proti hercovi Hughovi Grantovi. Režisérska dvojica Jonathan Goldstein a John Francis Daley sľubuje prístupnosť ako pre divákov, ktorí známu fantasy značku vôbec nepoznajú, tak aj množstvo odkazov skalným priaznivcom stolovej hry.

Česť zlodejov bude na úspech potrebovať obe skupiny. S rozpočtom 151 miliónov ide o jeden z najdrahších filmov tohto roka, pre zabezpečenie zisku tak novinka musí zarobiť aspoň trojnásobok rozpočtu, čo v nabitom marcovom programe kín vôbec nebude jednoduché. Predovšetkým, keď týždeň pred premiérou Dungeons & Dragons v kinách štartuje John Wick, ktorý má podobnú cieľovú skupinu.

Sweet Tooth (2. séria)

Kedy: 27. apríl

Kde: Netflix

Na Netflix čoskoro dorazí aj pokračovanie jedného z najpríjemnejších seriálových prekvapení roka 2021, apokalyptická fantasy Sweet Tooth. Seriál je postavený na komikse a sleduje príbeh mladého chlapca Gusa, ktorý patrí do novej rasy tzv. hybridov a je na pol človek a na pol jeleň. Zmutované deti sa začali rodiť po tom, čo svet zdevastoval neznámy vírus a dramaticky zmenil chod civilizácie.

Nie je jasné, či hybridi vírus spôsobili alebo sú novým stupňom evolúcie, isté však je, že ľudia sa ich boja a s nový druhom nemajú žiadne zľutovanie. Plachý Gus sa preto stáva terčom práve nemilosrdných lovcov, zachraňuje ho však zatvrdnutý samotár Jepperd a dvojica sa vydáva na cestu plnú násilia a nebezpečenstva, ale tiež vzájomného porozumenia a neočakávaného priateľstva.

Druhá séria predstaví ďalšie dobrodružstvo Gusa, tentokrát v sprievode Dr. Signha, ktorý sa pri snahe nájsť liek pre svoju manželku nebráni ani experimentovaniu na deťoch. Tón prvej série bol oproti temnej komiksovej predlohe omnoho odľahčenejší, Netflix v druhej sérii nemá veľký dôvod na zmenu, keďže zo Sweet Tooth sa v júni 2021 vykľul veľký divácky hit, ktorý navyše zbieral skvelé čísla aj v diváckych hodnoteniach. Druhá séria má preto všetky predpoklady úspech predchodcu napodobniť.

The Wheel of Time (2. séria)

Kedy: jar / leto 2023

Kde: Prime Video

Úspešná fantasy séria Wheel of Time, ktorá vo svete predala viac než 90 miliónov kníh, sa na Amazone v novembri 2021 dočkala televízneho spracovania. Po stránke špeciálnych efektov síce malo čo doháňať, nový seriál napriek tomu zaznamenal silný debut a stal sa jedným z najúspešnejších seriálov Amazonu vôbec.

Pokračovanie Wheel of Time Amazon potvrdil ešte pred premiérou prvej série, výrazne sa tak skrátilo čakanie na 2. sezónu, ktorá sa dotočila v máji 2022 a jej debut očakáva už v najbližších mesiacoch.

Seriál sleduje čarodejníčku Moiraine, členku obávanej magickej skupiny Aes Sedai, ktorá zachraňuje päticu mladých hrdinov pred masakrom a vedie ich v boji proti starodávnemu zlu. Moiraine verí, že jeden z jej nasledovníkov je prevteleným mocným bojovníkom schopným zachrániť alebo zničiť svet.

Druhá séria bude opäť pozostávať z 8 epizód, oproti predchádzajúcim častiam však budú o niečo dlhšie. Tvorcovia v nových epizódach pravdepodobne skombinujú udalosti 2. a 3. knihy, ktoré sú dejovo podobné a chcú sa tak vyhnúť prílišnému opakovaniu. Otázne je, ako veľmi sa Amazon bude držať zdrojového materiálu, keďže v prvej sezóne na sklamanie nemalého počtu fanúšikov spravil niekoľko výrazných zmien, ktoré nedopadli úplne najlepšie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú