Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Známy americký teoretický fyzik špecializujúci sa na teóriu strún v exkluzívnom rozhovore pre web The Guardian uviedol, že v blízkej dobe možno objavíme mimozemskú civilizáciu. Vlnu rozruchu však vyvolal až následný dovetok. Podľa jeho slov by totiž nadväzovanie kontaktu s mimozemskou civilizáciou nebol vôbec rozumný nápad. O téme informoval portál Futurism.

Profesor Michio Kaku je známym popularizátorom vedy a teoretickým fyzikom, ktorý sa snaží nadviazať na prácu Alberta Einsteina v snahe spojiť Einsteinovu všeobecnú teóriu relativity s kvantovou teóriou a vytvoriť tak komplexnú teóriu všetkého.

Teória všetkého alebo jednotná teória poľa je teória, ktorá by zjednotila fyzikálny pohľad na makro a mikrosvet. Vychádza z predpokladu, že vesmír je možné pochopiť na základe jednotného fyzikálneho prístupu.

Jednou z možných teórií všetkého zjednocujúcou všeobecnú teóriu relativity a kvantovú mechaniku je aj Teória strún. A čo by to bolo za fyzika špecializujúceho sa na teóriu strún, ak by sa nevyjadril aj k tejto problematike.

Podľa jeho slov už túto teóriu v skutočnosti máme, no zatiaľ nie je v konečnej podobe. Doposiaľ však nebola otestovaná / overená a nositelia Nobelových cien k teórii strún zaujímajú negatívny postoj. Tak či onak, Kaku sa domnieva, že stojíme na prahu novej éry a rozlusknutie tajomstva temnej hmoty by mohlo byť kľúčom k práve spomínanej teórii všetkého.

Najviac rozruchu však vyvolala odpoveď na otázku, či v priebehu storočia dokážeme nadviazať kontakt s mimozemskou civilizáciou, na čo následne Kaku reagoval nasledovne:

„Čoskoro budeme mať na obežnej dráhe teleskop [Jamesa] Webba a budeme môcť pozorovať tisíce planét, z tohto dôvodu si myslím, že je dosť veľká šanca, že sa nám podarí nadviazať kontakt s mimozemskou civilizáciou. Niektorí moji kolegovia veria, že by sme ich mali kontaktovať. Myslím, že je to hrozný nápad.“

Ďalej by sme podľa jeho slov mali s prípadnou mimozemskou civilizáciou nadviazať kontakt len veľmi opatrne a vyhnúť sa tomu, čo sa stalo Montezumovi pred stovkami rokov, keď sa v Mexiku stretol s Hernandom Cortésom – ten dobil ríšu Aztékov a zabral ich územie.

Zdroj: TheGuardian; Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú