Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v rozhovore pre Wired vyjadril na adresu satelitnej konštelácie Starlink kozmickej spoločnosti SpaceX, ktorá túto službu pod vedením Elona Muska a za pomoci rôznych krajín a súkromných subjektov dopravila na Ukrajinu.

„Veľmi nám pomohol v súvislosti s blokádami miest a okupovaním teritórií. Niekedy sme s týmito miestami úplne stratili komunikáciu. Strata kontaktu s ľuďmi je absolútna strata kontroly, strata reality. Verte mi, ľudia, ktorý sa dostali z miest bez asistencie Starlinku tvrdili, že im Rusi vraveli o tom ako už Ukrajina neexistuje a niektorí ľudia tomu dokonca začali veriť. Som naozaj vďačný za podporu Starlinku,“ vyhlásil v rozhovore Zelenskyj.

Zobraziť celú galériu (2)
Ukrainian Presidential Press Office/AP/TASR/Starlink/Úprava redakcie

Prezident Ukrajiny sa otvoril aj téme sociálnych sietí a podotkol, že je nutné s ľuďmi úprimne komunikovať a len tak je možné udržať si ich záujem. Mladí však nechcú tak veľmi čítať dlhé texty a je podľa neho potrebné udržať si ich pozornosť napríklad videami s dĺžkou len niekoľkých desiatok sekúnd.

Spomenul okrem toho aj IT armádu Ukrajiny, ktorá je svojim spôsobom po armáde ľudí a armáde ozbrojených síl treťou armádou tejto napádanej krajiny. Úlohou IT armády bolo predovšetkým obrániť kľúčové kybernetické a elektronické systémy pred útokmi ruských hackerov či rušičiek.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú