Pirátenie obsahu tu s nami je už od počiatkov internetu. Aj keď sa viaceré spoločnosti s týmto fenoménom snažia bojovať rôznymi spôsobmi, len málokedy to zájde za hranice zákona.

Hraničným je prípad používateľky zo Španielska, ktorá nainštalovala ilegálne nadobudnutý Windows na niekoľko svojich počítačov. Ako informuje Gizchina opierajúca sa o správy španielskeho média El Mundo, prípad z roku 2017 bol pohnaný až pred tamojší ústavný súd.

Španielka mala nainštalovaný ilegálne nadobudnutý Windows na dvoch počítačoch z ôsmich, ktoré podľa všetkého používala na komerčné účely. Od roku 2017 sa jej odvolaniami podarilo pred rukami zákona uniknúť až dvakrát, pričom ako spomíname, za mreže ju poslal až Ústavný súd.

TMDB

Vo väzení strávi 6 rokov. Okrem toho bude musieť zaplatiť pokutu tamojším orgánom vo výške až 3600 dolárov (v prepočte zhruba 2950 eur), pričom sa ešte neráta s vyrubením odškodného samotnému Microsoftu.

Právne ťaženie sa pritom opieralo o reformu z roku 2015, ktorá uzákonila zákaz komerčného využívania produktov a služieb, v tomto prípade softvéru, ktorý nemá licenciu.

NEPREHLIADNI
Policajti hľadali farmu s marihuanou. Nakoniec to bola gigantická tažiareň bitcoinov

Ako pripomína zdroj, ide o ojedinelý prípad v globále, kedy v Španielsku ide zároveň o prvú, a teda aj precedentnú situáciu. Doteraz ostali totiž postihnutí iba sprostredkovatelia obrovských knižníc pirátskych súborov, ale nie pomerne neznámi a prakticky neškodní jedinci, akou táto Španielka bola.

Zdroje: Gizchina, El Mundo

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú